czwartek, 17 stycznia 2013

Ciasto drożdżowe

Najlepsze jeszcze ciepłe posmarowane masłem, lub grubo dżemem, np. pomarańczowym :)
Przyznaję, że ręki do ciast drożdżowych nie mam- JESZCZE! Ale ponoć najlepsze drożdżówki robią babcie, zatem jeszcze sporo czasu przede mną...


Składniki na blaszkę "keksówkę":
  • 0,7kg mąki
  • 50g świeżych drożdży
  • 120g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • garść rodzynek
Rozczyn
Mleko podgrzewamy w rondelku. Wsypujemy łyżkę cukru, drożdże i mieszamy do rozpuszczenia składników. Na koniec dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy niezbyt dokładnie i odstawiamy na 15min.

Do miski wsypujemy mąkę. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do mąki. Wsypujemy pozostały cukier, wbijamy jajka i podrośnięty rozczyn. Na koniec wsypujemy rodzynki i dalej wyrabiamy.
Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto przez jakieś 10-15min.

Keksówkę smarujemy masłem i podsypujemy mąką. Wykładamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15min.
Wkładamy ciasto do piekarnika nastawionego na 180 stopni i pieczemy przez 30-35min do czasu zrumienienia- ja trochę przysnęłam w odpowiednim momencie ;)


A jutro...uwaga...uwaga! Rurki z kremem! :D

10 komentarzy:

  1. Piękna "drożdżówa"! to nic, że boczki przypieczone, uwielbiam drożdżowe ciasto, takie właśnie jak to Twoje,nawet w ostatnich dniach myślałam o drożdżowych chałkach by zrobić, ale na razie muszą poczekać, są inne plany, podziwiam też, że z takiej dużej ilości mąki wyrobiłaś to ciasto :) Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chałka...mmmm uwielbiam! Odnośnie mąki- w przepisie miałam 0,5kg ale ciasto się lepiło, lepiło, lepiło, lepiło......więc dodałam sporo więcej. W końcu się przyznałam, że drożdżówy, to nie moje asy ;)

      Usuń
  2. Jestem fanką drożdżowych wypieków, Twoja wygląda przepysznie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak to nie masz ręki? Przecież piękne CI to ciasto wyszło :))) Trochę wiary w siebie <3

    OdpowiedzUsuń
  4. oj z tym dżemem to bym nie odmówiła kawałka
    pysznie wygląda!
    a z tymi babcinymi wypiekami to różnie bywa, moja teściowa jest przecież babcią, a nigdy nie jadłam jej wypieków, a drożdżowego to chyba nigdy w życiu nie piekła!

    OdpowiedzUsuń
  5. ale drożdżówa:) super! kocham takie wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja właśnie średnio przepadam za wszelki drożdżówkami (haha, bo ja jestem "inna inaczej"), choć przyznam, że cudownie wyrosła:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja uwielbiam takie drożdżówki:) Najlepiej z dżemem truskawkowym albo bez dodatków, ale ze szklanką mleka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda!Uwielbiam drożdżowe wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam :) Do tego kubek mleka lub kakao :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...