czwartek, 24 stycznia 2013

Sernik z karmelem na orzechowym spodzie

Zimno i śnieżnie. 
"TAP SZPADL" to idealne określenie od kilku dni na mojego męża...W sumie nie wiem, czy śmiać się, czy płakać...Niby fajnie i biało, ale my mamy dość. Poprosimy słońce i zieloną trawę!

Grzać się jakoś trzeba, ale ile można wspomagać się %??? ;)

Dlatego teraz siedzę w kuchni częściej niż zwykle. Piekarnik  robi swoje, a po domu prócz ciepła rozprzestrzenia się cudowny zapach- zapach sernika...



Składniki na orzechowy spód:
  • 100g herbatników
  • 100g orzechów włoskich
  • ok.70g masła
Masło rozpuszczamy w rondelku i łączymy z pokruszonymi na mąkę herbatnikami i drobno posiekanymi orzechami.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ciastem z herbatników i orzechów wykładamy dokładnie spód blaszki i odstawiamy do lodówki.

Składniki na masę serową:
  • 0,5kg sera półtłustego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • łyżka budyniu waniliowego
+ gotowa masa karmelowa na wierzch- pół puszki

Żółtka jaj łączymy z cukrem na kogel mogel i przelewamy do zmielonego sera. Dodajemy łyżkę budyniu waniliowego i ponownie mieszamy.
Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Na koniec delikatnie łączymy je z masą serową za pomocą łyżki.

Masę serową przelewamy na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy jeszcze 50 min. Studzimy sernik przy otwartych drzwiczkach.


Wierzch ciasta pokrywamy masą karmelową. Ostatnim krokiem jest udekorowanie dzieła orzechami :)

A jutrooooo?
Jutro piąteczek! :D




34 komentarze:

  1. pięknie wyszedł sernik:) pycha:) ja też już się nie mogę doczekać wiosny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomarzyć można! I ten zapach pierwszych kwiatków na drzewach...

      Usuń
  2. Pysznie wygląda. Ostatni raz odśnieżałam prawie 7 lat temu i wcale za tym nie tęsknię. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszcze! Chociaż z drugiej strony narzekać nie mogę. W domu mieszkamy od 2 lat, a w zeszłym roku odśnieżałam może ze 3 razy...Niestety tej zimy to mała "przeginka"- przynajmniej w Bełchatowie ;)

      Usuń
  3. pysznie się prezentuje:) a widzę, że u nas w ten zimowy wieczór podobne smaki rządzą - orzechy!:) w piekarniku siedzi chlebek bananowy z orzechami:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O jaaaa, zatem nie mogę się doczekać nowego postu!

      Usuń
  4. fantastyczny sernik! pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ładny serniczek,aż mi ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Od takiego smacznego cudeńka robi sie cieplej, nie tylko w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  7. o ranyyy jakie Ty te ciasta robisz boskie! po pierwsze super wyglądają a po drugie rewelacyjne smaki...wszystko to co uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. piąteczek i znowu można się rozgrzać procentami ;) (bo wiosny to niestety jeszcze nie widać!)
    ja fanką serników nie jestem, ale ten prezentuje się pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj taaaaak, piątunio! Dziś nie mogę skupić się w pracy i myślę już o tym, co chłodzi się w lodówce ;)

      Usuń
  9. Obłędny ten sernik! Najchętniej wziełabym łyżeczkę i jadła go prosto z monitora:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Leżę i kwiczę - po pierwsze z powodu sernika, BOSKI, a po drugie: TAP SZPADL! ;DDDD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Wymiękłam, jak pierwszy raz zobaczyłam to okreslenie na demotywatorach :D

      Usuń
  11. trafiłam na masterchefa od serników:) udanego weekendu! Ciekawe czy dzisiejsza piosenka też za Tobą "chodziła"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za miłe słowa. Przyznam, że trochę się nakombinowałam przy sernikach. ;)
      Pan Snow fajny, choć nie znałam. Właśnie przesłuchuję Go na YT.

      Usuń
  12. za sernik dam się pokrajać żywcem :D

    OdpowiedzUsuń
  13. "TAP SZPADL" :)) ach Ci mężowie ... Ja jako sernikożerca mówię wyraźne yes, yes, yes :)) Pozdrawiam cieplutko ze słonecznego Opola :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mężowie są boscy! :D
      No rzeczywiście sprawdziłam, że u Was nie ma Sowy :( aaaaale może kiedyś? ;)

      Usuń
  14. Aniu, ja już się piszę na Twój przepis na konfiturę z róży. Twoje przepisy są wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeny, wygląda szałowo :) Mam niedobór sernika w organizmie - prawie oblizałam monitor...

    OdpowiedzUsuń
  16. kolejny wspaniały sernik :)
    ale mi smaka narobiłaś ...

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam, sernik jest naprawdę zjawiskowy:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...