Zimno i śnieżnie.
"TAP SZPADL" to idealne określenie od kilku dni na mojego męża...W sumie nie wiem, czy śmiać się, czy płakać...Niby fajnie i biało, ale my mamy dość. Poprosimy słońce i zieloną trawę!
Grzać się jakoś trzeba, ale ile można wspomagać się %??? ;)
Dlatego teraz siedzę w kuchni częściej niż zwykle. Piekarnik robi swoje, a po domu prócz ciepła rozprzestrzenia się cudowny zapach- zapach sernika...
Składniki na orzechowy spód:
- 100g herbatników
- 100g orzechów włoskich
- ok.70g masła
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ciastem z herbatników i orzechów wykładamy dokładnie spód blaszki i odstawiamy do lodówki.
Składniki na masę serową:
- 0,5kg sera półtłustego
- 1/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- łyżka budyniu waniliowego
Żółtka jaj łączymy z cukrem na kogel mogel i przelewamy do zmielonego sera. Dodajemy łyżkę budyniu waniliowego i ponownie mieszamy.
Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Na koniec delikatnie łączymy je z masą serową za pomocą łyżki.
Masę serową przelewamy na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy jeszcze 50 min. Studzimy sernik przy otwartych drzwiczkach.
Wierzch ciasta pokrywamy masą karmelową. Ostatnim krokiem jest udekorowanie dzieła orzechami :)
A jutrooooo?
Jutro piąteczek! :D
pięknie wyszedł sernik:) pycha:) ja też już się nie mogę doczekać wiosny:)
OdpowiedzUsuńPomarzyć można! I ten zapach pierwszych kwiatków na drzewach...
UsuńPysznie wygląda. Ostatni raz odśnieżałam prawie 7 lat temu i wcale za tym nie tęsknię. :)
OdpowiedzUsuńZazdroszcze! Chociaż z drugiej strony narzekać nie mogę. W domu mieszkamy od 2 lat, a w zeszłym roku odśnieżałam może ze 3 razy...Niestety tej zimy to mała "przeginka"- przynajmniej w Bełchatowie ;)
Usuńpysznie się prezentuje:) a widzę, że u nas w ten zimowy wieczór podobne smaki rządzą - orzechy!:) w piekarniku siedzi chlebek bananowy z orzechami:D
OdpowiedzUsuńO jaaaa, zatem nie mogę się doczekać nowego postu!
Usuńfantastyczny sernik! pięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńDzięki Karmel! :D
UsuńPIĘKNY!!!
OdpowiedzUsuńBaaaardzo mi miło! Dzięki za miłe słowo :)
UsuńAle ładny serniczek,aż mi ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńPrawidłowy odruch! ;)
UsuńOd takiego smacznego cudeńka robi sie cieplej, nie tylko w kuchni:)
OdpowiedzUsuńsernik <3
OdpowiedzUsuńo ranyyy jakie Ty te ciasta robisz boskie! po pierwsze super wyglądają a po drugie rewelacyjne smaki...wszystko to co uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńpiąteczek i znowu można się rozgrzać procentami ;) (bo wiosny to niestety jeszcze nie widać!)
OdpowiedzUsuńja fanką serników nie jestem, ale ten prezentuje się pięknie :)
Oj taaaaak, piątunio! Dziś nie mogę skupić się w pracy i myślę już o tym, co chłodzi się w lodówce ;)
UsuńObłędny ten sernik! Najchętniej wziełabym łyżeczkę i jadła go prosto z monitora:)
OdpowiedzUsuńLeżę i kwiczę - po pierwsze z powodu sernika, BOSKI, a po drugie: TAP SZPADL! ;DDDD
OdpowiedzUsuń:D Wymiękłam, jak pierwszy raz zobaczyłam to okreslenie na demotywatorach :D
Usuńtrafiłam na masterchefa od serników:) udanego weekendu! Ciekawe czy dzisiejsza piosenka też za Tobą "chodziła"?
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowa. Przyznam, że trochę się nakombinowałam przy sernikach. ;)
UsuńPan Snow fajny, choć nie znałam. Właśnie przesłuchuję Go na YT.
za sernik dam się pokrajać żywcem :D
OdpowiedzUsuńTo tak, jak ja ;)
Usuń"TAP SZPADL" :)) ach Ci mężowie ... Ja jako sernikożerca mówię wyraźne yes, yes, yes :)) Pozdrawiam cieplutko ze słonecznego Opola :)
OdpowiedzUsuńMężowie są boscy! :D
UsuńNo rzeczywiście sprawdziłam, że u Was nie ma Sowy :( aaaaale może kiedyś? ;)
jaki piękny!
OdpowiedzUsuńDzięki Em!
UsuńAniu, ja już się piszę na Twój przepis na konfiturę z róży. Twoje przepisy są wspaniałe!
OdpowiedzUsuńKochana! Wiesz jak podnieść na duchu z rana!
UsuńJeny, wygląda szałowo :) Mam niedobór sernika w organizmie - prawie oblizałam monitor...
OdpowiedzUsuńkolejny wspaniały sernik :)
OdpowiedzUsuńale mi smaka narobiłaś ...
Witam, sernik jest naprawdę zjawiskowy:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuń