sobota, 26 stycznia 2013

Zdrowsze serce

W tytule o zdrowszym sercu, bo ciacho z mąki pełnoziarnistej, no i w kształcie serca, a to przecież zobowiązuje!

U mnie nadal zima, zima na całego! Całe szczęście przestało chociaż sypać... Mnie to wystarczy. No prawie, bo w końcu serducho upieczone. Pachnące i gorące- takie, jakie być powinno!


Przepis pochodzi z bloga "Feed me better". Dodałam jedynie cukier-puder na wierzch i odrobinę cynamonu. W końcu w zimę cynamon być musi! :)

Przepis polecam dla leniuszków- ciasto przygotowuje się w 10min, a później piekarnik robi swoje...

Składniki na małą blaszkę:
  • 250g mąki pełnoziarnistej
  • 150g masła
  • 4 jajka
  • 100g cukru (użyłam pół na pół biały z trzcinowym)
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 700g wypestkowanych i przekrojonych na pół śliwek (u mnie zmieściło się ok.400g mrożonych)
  • 4 łyżki mleka
+ cukier puder i cynamon do oprószenia

Masło ucieramy na gładką masę za pomocą miksera. Dodajemy sól i cukier i dalej ucieramy. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy mikserem. Mąki nie przesiewałam, ponieważ chciałam wszystko to, co mąka pełnoziarnista zawiera. Na koniec dodajemy mleko.

Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki śliwek skórką do dołu i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180stopni i pieczemy 35min.

Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto nie jest surowe. Studzimy uchylając drzwiczki piekarnika.
     

Ohohoho, a tu "prawie" wiosenny zając! Z pozdrowieniami dla Pestki :D







25 komentarzy:

  1. hahaha :) Mniaaaaam! Dzięki zajączku - wypasiona czapka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;D Liczyłaś, że Ci się spodoba

      Usuń
    2. a skąd ta foremka? sama rozumiesz - walentynki nadciągają i trzeba coś wykombinować w odsieczy na prezenty ;)

      Usuń
    3. Foremka świeżo zakupiona na allegro, o tu: http://allegro.pl/ale-pychota-cz-10-z-silikonowa-forma-serce-i2925601776.html Można też kupić silikonową- większą w IKEA, ale jest droższa. ;)

      Usuń
    4. wiedziałam, że gdzieś ją widziałam. dzięki!

      Usuń
  2. Uwielbiam ucieranki ze śliwkami :) Zajączek rulez ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię takie ciasta. Każdy owoc do nich pasuje!

      Usuń
  3. szybkie i proste ciacho - idealne na te mrozy:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciacho idealne na deser, a na obiad jakis chłopski garnek by się przydał :)

      Usuń
  4. Zajączek czadowy;)) ciacho super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kicajec jest dobry- moja ulubiona czapka w tym roku :)

      Usuń
  5. Wygląda super, tylko skąd wzięłaś o tej porze roku śliwki? :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliwki mam mrożone. Został jeszcze pojemniczek. Dzisiaj widziałam też mrożone w Tesco.

      Usuń
  6. Zapraszam z tym ciachem do mnie na konkurs walentynkowy :) Wygląda super ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Szko0da tylko, że z przepisu jest go tak mało. Następnym razem robię podwójną porcję na większą blachę :D

      Usuń
  8. Ciasto wspaniałe, a zając pierwszorzędny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na prawdę było smaczne. Mimo, że z mąki pełnoziarnistej, to nadal było lekkie.

    OdpowiedzUsuń
  10. jak szybkie ciacho to coś dla mnie :) wygląda bardzo apetycznie!
    jaki wesoły i radosny zajączek, to pewnie po zjedzeniu ciasta ! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie urocze ciacho od razu uprzyjemnia zimową atmosferę:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciach ze śliwkami? Musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...