poniedziałek, 25 lutego 2013

Zupa krem z pieczonej papryki

Kremową i gęstą zupę z pieczonej papryki chciałam zrobić od dawna. Ponad rok temu widziałam przepis w jednej z plotkarskich gazet, od razu chciałam ją zrobić, ale jeszcze szybciej o niej zapomniałam. Starość, nie radość ;) Albo raczej zbyt dużo chęć przygotowywania tego, co człowiek zobaczy na innych blogach i zbyt duża ilość żołtych karteczek z przepisami na pyszności, które polecają znajomi...


W końcu w ręce wpadły papryki (w kosmicznej cenie o tej porze roku) i karteczka włożona w zeszyt z przepisami.

Zupa jest idealna na przystawkę. Rozgrzewa i pobudza apetyt. Zdecydowanie nie jest sycąca. Raczej jest idealna, jako zapowiedź czegoś jeszcze lepszego! :)

Zrobiłam dwie wersje: czerwoną- pikantną i żółtą o łagodnym smaku. Chciałam zrobić jeszcze zieloną, ale w sklepie nie było zielonej papryki. Może innym razem?

Składniki na 2 rodzaje kremu dla 3 osób ( ilość, jak na przystawkę):
wersja HOT
  • 2 duże czerwone papryki
  • czerwona papryczka chilli
  • 200ml bulionu z warzyw
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
or NOT
  • 2 duże żółte papryki
  • 200ml bulionu z warzyw
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Wszystkie papryki (oprócz chilli) myjemy, osuszamy ręcznikiem, kroimy wzdłuż na 4 i wydrążamy pestki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia miąszem do dołu i posypujemy solą. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 250 stopni przez ok. 20-25 min. do czasu pojawienia się na paprykach czarnych plamek. Uważajcie, aby nie przesadzić i ich całkowicie nie spalić :)
Niektórzy podpiekają również czosnek, ale czosnek pieczony robi się słodki i delikatny, a ja chciałam aby zaostrzył zupę, więc go nie piekłam.

Papryki wyciągamy z piekarnika, wkładamy do pojemnika i szczelnie zamykamy, aby skórka sama z nich zeszła. Po ok. 15min. obieramy papryki i wkładamy kolorami do oddzielnych garnków.

Papryki zalewamy gorącym bulionem z warzyw, dodajemy po ząbku czosnku i doprawiamy do smaku. Do czerwonej papryki dodajemy dodatkowo pokrojoną w plasterki papryczkę chilli. Moja nie była bardzo ostra więc dodałam z ziarenkami.

Zupy gotujemy ok. 5min. Ściągamy z ognia i blendujemy na krem.
Podałam z kolendrą i po 2 łyżkach już żałowałam, że nie zrobiłam większej ilości kremu...



Smacznego!

20 komentarzy:

  1. Nie wiem na którą wersję bym się zdecydowała- obie kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób obie! Roboty tyle samo, a zawsze możesz dać wybór gościom i domownikom :) Minusem jest jedynie mycie 2 garnków...

      Usuń
  2. smaczna zupka, lubię kremy:) z pieczonej papryki jeszcze nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A warto! Fajny smak po upieczeniu. Można dodać też starty ser i na pewno będzie smaczna.

      Usuń
  3. kremy u nas dość często choć z papryki akurat nigdy nie próbowałam
    wygląda bardzo energetycznie przez te kolory!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cały czas przymierzam się do Twojej zupy z porów. Ostatnio miałam dość dużo pora, ale całkowicie zapomniałam o zupie :(

      Usuń
  4. Nie przepadam za papryką w zupie,
    ale takie piękne zdjęcia zrobiłaś,że aż nabrałam ochoty :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, nie każdy w ogóle przepada za papryką, a pieczona ma jeszcze dość intensywny smak. Może warto spróbować? Zawsze można zrobić porcję z jednej papryki ;)

      Usuń
  5. Pieczona papryka jest rewelacyjna, przepadam za nią. Zupy eleganckie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię. A jeszcze taka z czosnkiem w oliwie na kanapeczkę...Mmmmm pycha!

      Usuń
  6. Pieczona papryka... uwielbiam za smak i kolor. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, kolory są zdecydowanie już letnie. Choć przyznaję, że zdjęcia są dość ostro "podrasowane" :P

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Dla mnie wersja NOT, dla męża zdecydowanie HOT!

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Ulcia, Ty jesteś typowy roślinożerca :D Tak myślałam, że może Ci się spodobać :)

      Usuń
    2. Tak tak tak, jutro kupuję paprykę, bardzo lubię paprykę pieczoną więc na pewno mi posmakuje taka zupka :))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...