sobota, 9 lutego 2013

Pełnoziarnista babka orzechowa z dynią

Babka jak się patrzy!
Ciężka i wilgotna. Podobna do ciasta marchewkowego, a jednak całkiem inna. Do sobotniej kawy idealna...nie wielu w końcu może się oprzeć fajnej babce, prawda? :)



Składniki:
  • 5 łyżek dżemu z dyni
  • 5 łyżek zmielonych orzechów (użyłam laskowych) 
  • 8 łyżek mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy dynię i dokładnie łączymy za pomocą miksera. Dodajemy do powstałej masy mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka jaj i mieszamy delikatnie całość łyżką.

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Blaszkę z kominkiem smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.

Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy ok. 40-45 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem. Jeżeli jest suchy, to ciasto gotowe!




Ciasto polałam gorzką czekoladą i posypałam kropelkami białej czekolady. Jestem pewna, że posypane cukrem pudrem byłoby równie pyszne.

Smacznego!

16 komentarzy:

  1. FAJNA! i polana gorzką czekoladą tak jak lubię

    OdpowiedzUsuń
  2. No faktycznie takiej babce ciężko się oprzeć. apetycznie wygląda i ten dodatek orzechów laskowych kusi bardzo. :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam babki w każdej postaci, ostatnio robiłam herbacianą i wyszła naprawdę pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam zamiar zrobić herbacianą. Będę posiłkowała się Twoim przepisem ;)

      Usuń
  4. po raz kolejny ubolewam nad odległością dzielącą mnie od Ciebie:) zjadłabym kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  5. O jaka szkoda ze nie mam dżemu z dyni:( Jak myślisz można dodać inny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie można ;) Spróbuj brzoskwiniowego, albo morelowego- na pewno wyjdzie pyszna babka!

      Usuń
  6. O kurcze, wygląda arcysmakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja się na pewno nie oprę takiej babeczce ^^

    OdpowiedzUsuń
  8. żytnie ciasto to coś dla mnie, uwielbiam
    wygląda pięknie!!
    Norah Jones u nas też często słuchana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Norah Jones wymiata. Chociaż powiem Ci, że jak jej słucham, to mam ochotę wśliznąć się pod koc, a nie gotować ;)

      Usuń
  9. super babka;) a Paryż w marcu - zazdroszczę baardzo:) czekam na relacje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak się cieszę na ten wyjazd, że może nawet padać i wiać. Biorę ze sobą kalosze, mapę i...męża :) Więcej mi nie potrzeba!

      Usuń
  10. ulala niezła ta babeczka :P smakowicie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ chętnie spróbowałabym, choć okruszek...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...