środa, 20 lutego 2013

Muffiny wytrawne

Koleżanka ok. 1,5 tygodnia temu opowiadała, że jej mąż widział nadlatujące gęsi. Chyba nawet nabrałam się na chwilową odwilż i słońce za oknem. Na prawdę miałam wrażenie, że wiosna jest tuż, tuż, a prognozy męża mojej koleżanki się sprawdzają. Dziś już wiem- na pogodynkę w TVN ów mąż się nie nadaje :)
U nas śniegu, jak w górach. Sypie na całego i mąż znowu robi za "tap szpadl". Odwiedził nas nawet ziomek z dzieciństwa...ale o tym na końcu!

Teraz muffiny i to nie byle jakie! Moje pierwsze, wytrawne- pyszne! Obawiałam się, że będą suche i szybko staną się czerstwe. Nic mylnego! Polecam, jako przekąskę na domowych imprezach.


Składniki na 12 sztuk:
  • 250g mąki (użyłam pełnoziarnistej żytniej)
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli, pieprzu i papryki ostrej
  • pół świeżej papryki
  • 2 pory
  • kilka plasterków salami
  • 2 jajka
  • 250ml jogurtu typu greckiego
  • 50ml oleju

Paprykę i salami kroimy w kostkę, a por w plasterki. Wszystko krótko podsmażamy na łyżce oliwy i odstawiamy do ostygnięcia.

Mąkę mieszamy z sodą, przyprawami i ostudzonymi warzywami z salami.

W oddzielnym naczyniu łączymy olej z jogurtem i jajkami. Łączymy składniki suche z mokrymi i łyżką nakładamy ciasto do blachy na muffiny wyłożonej papilotkami.

Pieczemy ok. 25min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Muffiny są świeże przez 2 dni- później nie wiem, bo już wszystkie zostały zjedzone :)


A na koniec pozdrowienia od mojego ziomka!


28 komentarzy:

  1. ha! cudowny bałwan:) u mnie też sypie śnieg na całego, a też wolałabym wiosnę:) i powiem Ci, że za wytrawne muffiny też się zabieram i jakoś ciągle słodkie robię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zimę lubię, ale tylko oglądać przez okno spod koca ;)

      Usuń
    2. to tak jak ja:) koc w tę porę roku to mój najlepszy przyjaciel i jeszcze herbata owocowa albo z cytryną!

      Usuń
  2. hm, 2 czy 3 razy robiłam muffiny, ale jakoś do końca nie mogę się przekonać do muffinowego ciasta, ziomek boski! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam Ci się szczerze, że z tym ciastem i u mnie różnie bywa. Czasami muffiny wychodzą idealnie wilgotne, innym razem są suche...Nie mam jeszcze ulubionego przepisu. Na pewno orzechowe z pomarańczą i te powyżej są z tych lepszych ;)

      Usuń
  3. zapisuję, będą robione:) a bałwan ma najlepszą fryzurę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oficjalna wiadomość: bałwan wykonany przez młodszego chrześniaka mego męża :) Fryzura całkiem na czasie ;)

      Usuń
  4. bałwan pierwsza klasa:)) muffinki świetne!

    OdpowiedzUsuń
  5. ha bałwan rewelacja :) a muffinki z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szacun dla zioma!
    Muffinki idą na listę "do zrobienia".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda na to, że ziomek sobie szybko nie odpuści i trochę u nas na podwórku pomieszka...Pozdrowie go od Ciebie ;)

      Usuń
  7. Pyszne te mufinki :-)
    Zapowiadali w pogodzie ,że wiosna powioli rusza w naszą stronę ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic na to niestety nie wskazuje- przynajmniej w Bełchatowie :(

      Usuń
  8. pozdrawiam Ziomka!
    jaki z niego przystojniak :)
    a muffiny świetne, idealne do pracy na drugie sniadanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcinałam je właśnie w pracy :)
      A Ziomek fajny, chociaż wolałabym chyba Panią Wiosnę :)

      Usuń
  9. Ale pyszności! Salami mam, paprykę i pora też... hmmm, szkoda, że pora tak późna! Ale, ale! Nic straconego, jutro też jest dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo lubię takie muffinki, zakochałam się w nich jakiś czas temu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie zaczynam przygodę z wytrawnymi :)

      Usuń
  11. Bardzo lubię wytrawne muffiny. Kradne przepis do wypróbwania :)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Super muffiny i super bałwan. Aby do wiosny brr:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oby, oby! Już się nie mogę doczekać kwitnących mirabelek!

      Usuń
  13. Na wytrawnie nigdy nie próbowałam jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...