niedziela, 17 lutego 2013

Zapiekana brukselka

Na początek: 
Wszystkim kotom, 100 lat i pełnych zabaw 7 żyć!

Rodzicom tych kotów cierpliwości przy sprzątaniu sierści, spokoju przy łapaniu kota na ostrzeniu pazurów i uśmiechu na twarzy podczas drapania kotów pod bródką i nasłuchiwania ich pomrukiwania!  ;)

Dziś na obiad był "stary i poczciwy" schabowy. Idealny z marchewką i groszkiem lub mizerią, która kojarzy mi się z latem u dziadków.

Tym razem nie cofnęłam się tak daleko w przeszłość i podałam go w towarzystwie brukselki. Ponoć znienawidzona przez wielu, przeze mnie uwielbiana. Mój mąż stwierdził, że "szału nie ma" i czasem może ją zjeść. No cóż...ja nadal uważam, że jest boska!


Przepis znalazłam na blogu "Kwestia smaku" i zakochałam się już w samych zdjęciach! Wiedziałam, że brukselka będzie dobra.

Składniki:
  • 0,5kg świeżej brukselki
  • 2łyzki bułki tartej
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • łyżka pestek słonecznika
  • olej z pestek słonecznika
  • sól i pieprz do smaku
Brukselkę myjemy pod bieżącą wodą i gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Po ok. 10-15 min. zlewamy wodę i wysypujemy brukselkę do naczynia żaroodpornego.

W moździerzu ucieramy bułkę tartą z 2 posiekanymi lub przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodajemy skórkę z połowy cytryny i wysypujemy wszystko na brukselkę. Posypujemy całość pestkami słonecznika, doprawiamy solą i pieprzem i polewamy sokiem z połowy cytryny. Na koniec polewamy odrobiną oleju z pestek słonecznika i wkładamy do piekarnika.
Brukselkę zapiekamy do zrumienienia bułki tartej w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.



A teraz delektujemy się końcem weekendu. 
Pozdrawiam Was gorąco!

12 komentarzy:

  1. wygląda ślicznie i apetycznie:) może się w końcu przekonam do niej;) póki co, biorę stronę Twojego męża;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako kocia mama - dziękuję:) Brukselka fajna, chociaż mam mieszane uczucia na jej temat, a jeżeli chcesz zakochać Twojego męża w brukselce to zrób mu moją zupę brukselkową:) jest pyszna i prosta jak drut:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie się zastanawiam, czy jej nie zrobić, ale Moja Droga to niestety nie gwarantuje sukcesu...Mój mąż nie uznaje zup na obiady :D Należy do "tych, którzy muszą mieć kawał mięcha" raz dziennie...

      Usuń
  3. Ciekawy przepis na brukselkę, może być pyszna...
    Też miałam dzisiaj schabowego :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Schabowy pasuje do nie dzieli idealnie! Aaa i jeszcze rosół :) Brukselka zapiekana z czosnkiem- pycha!

      Usuń
  4. jako "nie jadaczka" mięsa zjadam czasem brukselkę, ale nie jestem jej wielbicielką

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj kiedyś ją zapiec, może taką bardziej polubisz?

      Usuń
  5. No pewnie, że taka brukselka to niebo w gębie! :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio doceniłam brukselkę i jadam ją często :) też albo piekę albo podsmażam - mniam! i kupa witamin

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę się w końcu zmierzyć z tą brukselką :) wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...