poniedziałek, 18 lutego 2013

Lekkie ciasto na białkach z migdałową posypką

Kto nie obżerał się pączkami ostatnio, no kto? Chyba nikt! Po tym całym pączkowym szaleństwie zostały białka, które żal było wyrzucić. Poszukałam, poszperałam i znalazłam. Bardzo delikatne i puszyste ciasto, które zawiera jedynie 125g mąki.


Przepis w całości przejęłam po Agnieszce z Kuchni nad Atlantykiem. Wszystko super, ale ta posypka mnie zawiodła. Myślałam, że cukier trochę się rozpuści pod wpływem temperatury i scali z płatkami migdałów tworząc "skorupkę" przyczepioną do ciasta. Niestety cała posypka frywolnie przemieszcza się pod nożem i osypuje przy każdym nakładaniu ciasta :( To jest jedyny (jak dla mnie) mankament.

A teraz szybko przepis i do pracy, może ktoś z Wam będzie miał akurat czas, aby zrobić białkowe ciacho?

Składniki na formę o śr. 24cm:
  • 125 g mąki (użyłam pełnoziarnistej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 8 białek (ok. 280 g)
  • szczypta soli
  • 175 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 op. cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • skórka starta z 1 cytryny 
  • 75 g migdałów w płatkach
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Mąkę z proszkiem przesiewamy do miski.- Jeżeli używacie pełnoziarnistej, to pomijacie ten krok. Masło rozpuszczacie i odstawiacie do wystudzenia. 
W oddzielnej misce białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli pod koniec dodając cukier. Dalej ubijamy, aż masa zacznie ładnie błyszczeć. Następnie dodajemy sok i skórkę startą z połowy cytryny oraz łyżkę ekstraktu migdałowego. Na koniec powoli wlewamy ostudzone masło na przemian z mąką. Łączymy wszystkie składniki delikatnie na najmniejszych obrotach miksera, aby piana mocno nie opadła.

Blaszkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką albo bułką tartą. Wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-35min. do tzw. suchego patyczka.
Kto zna przepis na inne ciacho białkowe? Znalazłam jeszcze pieguska, ale może polecacie jakieś inne cudo, hm?

38 komentarzy:

  1. Ciężko z czasem przynajmniej na razie ale za to z ogromną ochotą wciągnę kawałek... także zapraszam Opole ul.Spychalskiego ;) Pomimo posypki, do której się czepiasz, ciacho jest takie jak lubię... z pyszna kawą idealne. Nie jemy go widelcem tylko łamiemy palcami - wtedy jest jeszcze lepsze :)Pozdrawiam :)

    p.s. wybierasz się może na Food Blogger Fest do W-wy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj do Opola mam kawałek...Ciacho po drodze zostałoby pożarte :)
      Niestety w Warszawie mnie nie będzie, ale może innym razem!

      Usuń
  2. ha! ja się nie obżerałam pączkami, bo ich nie lubię:D a ciacho wygląda apetycznie, faktycznie widać, że te migdały latają:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda pysznie, chętnie bym zjadła kawałeczek, a przy okazji dobrze znać przepis na wykorzystanie białek:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie mam lekki niedosyt na te ciasta białkowe. Zawsze to ciut mniej kalorii, nie? :)

      Usuń
  4. Przemieszczają cię, czy nie, ciacho wygląda bosko. Z białkami, prócz bezy i kokosanek, nie mam do czynienia, niestety.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie kokosanek jeszcze nie robiłam- następnym razem!

      Usuń
    2. Aby płatki były masą należy podsmażyć je dodając 3 łyżki miodu-SMACZNEGO!!!

      Usuń
  5. fajne, właśnie mnie olśniło, chyba mam pomysł na białka, chyba, to się okaże. miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem czekam. Mamy teraz pieguska, bezy, kokosanki, ciacho jak wyżej i??? Jak coś będziesz miała, to daj znać ;)

      Usuń
  6. Bardzo apetyczne, a posypką bym się nie przejmowała, na cieście czy obok i tak nadaje się do schrupania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że się nadaje, ale mimo wszystko wolałabym, żeby się "czepiało" całości :)

      Usuń
  7. podoba mi się ta opcja z małą ilością mąki. Ostatnio mam spore kłopoty z żołądkiem który nie trawi wielu rzeczy między innymi mąki..ale może takie ciasto by mi nie zaszkodziło? :) miłego dnia w pracy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością mniejsza ilość mąki Tobie w takim razie nie zaszkodzi. Jednak nie używaj w takim wypadku pełnoziarnistej, aby dodatkowo nie obciążać żołądka.

      Usuń
  8. Prawdziwe cudeńko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. może i się sypie ta posypka, ale wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można trochę czasem pomarudzić, nie? Ciacho i tak bomba!

      Usuń
  10. Super pomysł na wykorzystanie białek, ciasto wygląda apetycznie i kusi migdałową skorupką:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak sobie myślę, że dodatek masy marcepanowej na wierzchu też byłby dobry :)

      Usuń
  11. Ja już 4 ciasta robiłam z użyciem białek, a jeszcze drożdżowca mam w planach. Twoje zapisuje i też zapewne zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem będę obserwowała co tam u Ciebie się dzieje. Pieguska dobrze pamiętam! ;)

      Usuń
    2. a co do białek mam w domu pożeracza, nie mogę ich wykorzystać, ani nigdzie zostawić, bo zawsze giną (ach ten mój tata;P)

      Usuń
    3. hihihi najważniejsze, że nic się nie marnuje!

      Usuń
  12. gdzieś zaginął mój komentarz:P albo ja go gdzie indziej dałam (tylko gdzie?!) fajne to ciacho, a widać, że migdały się słabo trzymają, ale grunt, że pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. PYSZNIE WYGLĄDA!!! podkradam przepis

    OdpowiedzUsuń
  14. fajne ciasto, podejrzewam że bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciacho nie ma wyraźnego smaku, za to jest bardzo leciutke.

      Usuń
  15. Odpadająca posypka jest najlepsza :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po tych wszystkich komentarzach zaczynam kochać te opadające migdały :)

      Usuń
  16. U mnie zawsze zostają żółtka. Bo w białku robimy kotlety z piersi kurczaka (:

    OdpowiedzUsuń
  17. Znalazłam sposób na osypujące się płatki migdałowe:
    płatki wymieszać z cukrem PUDREM i cynamonem
    obsypać nimi równomiernie ciasto w tortownicy
    POKROPIĆ równomiernie 2 łyżkami stołowymi mleka
    upiec
    ładnie się zrumieniło i skleiło! Prawie żaden płatek nie odpadł!
    Pozdrawiam. U.

    OdpowiedzUsuń
  18. lubię migdały, a i białek ci u nas dostatek, pomyślę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...