czwartek, 1 listopada 2012

Tiramisu

Zdecydowanie mój nr 1 wśród deserów!
Prosty w przygotowaniu, ciężki i kaloryczny deser. No i co? :)

Do swojego tiramisu dodałam białka, chociaż to "oryginalne" tiramisu ich nie zawiera. Zrobiłam tak, gdyż chciałam aby krem był bardziej lekki i zmienił nieco ciężką konstystencję.
 


Składniki na dwupoziomowe tiramisu w naczyniu ok. 24x37:
  • 750g sera mascarpone
  • 6 żółtek
  • 2 białka
  • 6 łyżek drobnego cukru
  • 70ml amaretto 
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • biszkopty (u mnie podłużne)
  • gorzkie kakao
Zaczynamy od zalania 4 łyżek kawy szklanką gorącej, przegotowanej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Po kilkunastu minutach dolewamy do kawy amaretto i mieszamy.


Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy 4 łyżki cukru i ubijamy mikserem na gładką masę ok. 5 minut. Dodajemy do żółtek mascarpone i mieszamy dokładnie mikserem. Oddzielnie ubijamy białka z odrobiną soli, a na koniec dodajemy pozostały cukier i dalej ubijamy na sztywną masę. Białka przekładamy do masy serowej i łączymy składniki za pomocą łyżki, aby białka "nie opadły".

Teraz każdy biszkopt zanurzamy na sekundę w kawie z amaretto i układamy w naczyniu. Po wyłożeniu biszkoptami całego dna naczynia, wykładamy delikatnie masę serową. Wyrównujemy szpatułką i posypujemy kakao. Następnie układamy kolejną warstwę nasączonych delikatnie biszkoptów i masy serowej. Kakao proponuje posypać dopiero tuż przed podaniem.
Tiramisu wkładamy na min. 2 godziny do lodówki.


 

A później....

 

12 komentarzy:

  1. Moja córka często robi ten deser, tylko bez dodatku jajek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I na pewno też jest pyszne! Mascarpone jest cudowne!

      Usuń
  2. Uwielbiam tiramisu od góry posypane kawą lub kakaem <3
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A kto by tam liczył kalorie, jak takie pyszności na talerzyku:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Już widzę minę mojej siostry na widok tiramisu xD

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne zdjęcia tiramisu, ja mam do opublikowania ale zdjęcie kiepskie :) ah musisz tęsknić za gdańskiem :)

    ps. warto usunąć weryfikację obrazkową w ostawieniach bloga->komentarze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za podpowiedź.
      Za Gdańskiem tęsknić? To za mało powiedziane! :)

      Usuń
  6. uwielbiam tiramisu jak nie wiem co, zawsze się sprawdza, zawsze smakuje, deser klasyk;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam tiramisu, to taki ponadczasowy deser - smakuje zawsze i wszędzie, w niemal każdej wariacji :)
    Twój wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...