Prosty w przygotowaniu, ciężki i kaloryczny deser. No i co? :)
Do swojego tiramisu dodałam białka, chociaż to "oryginalne" tiramisu ich nie zawiera. Zrobiłam tak, gdyż chciałam aby krem był bardziej lekki i zmienił nieco ciężką konstystencję.
Składniki na dwupoziomowe tiramisu w naczyniu ok. 24x37:
- 750g sera mascarpone
- 6 żółtek
- 2 białka
- 6 łyżek drobnego cukru
- 70ml amaretto
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- biszkopty (u mnie podłużne)
- gorzkie kakao
Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy 4 łyżki cukru i ubijamy mikserem na gładką masę ok. 5 minut. Dodajemy do żółtek mascarpone i mieszamy dokładnie mikserem. Oddzielnie ubijamy białka z odrobiną soli, a na koniec dodajemy pozostały cukier i dalej ubijamy na sztywną masę. Białka przekładamy do masy serowej i łączymy składniki za pomocą łyżki, aby białka "nie opadły".
Teraz każdy biszkopt zanurzamy na sekundę w kawie z amaretto i układamy w naczyniu. Po wyłożeniu biszkoptami całego dna naczynia, wykładamy delikatnie masę serową. Wyrównujemy szpatułką i posypujemy kakao. Następnie układamy kolejną warstwę nasączonych delikatnie biszkoptów i masy serowej. Kakao proponuje posypać dopiero tuż przed podaniem.
Tiramisu wkładamy na min. 2 godziny do lodówki.
A później....
uwielbiam tiramisu!:)
OdpowiedzUsuńMoja córka często robi ten deser, tylko bez dodatku jajek :-)
OdpowiedzUsuńI na pewno też jest pyszne! Mascarpone jest cudowne!
UsuńUwielbiam tiramisu od góry posypane kawą lub kakaem <3
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
A kto by tam liczył kalorie, jak takie pyszności na talerzyku:))
OdpowiedzUsuńJuż widzę minę mojej siostry na widok tiramisu xD
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia tiramisu, ja mam do opublikowania ale zdjęcie kiepskie :) ah musisz tęsknić za gdańskiem :)
OdpowiedzUsuńps. warto usunąć weryfikację obrazkową w ostawieniach bloga->komentarze
Dzięki za podpowiedź.
UsuńZa Gdańskiem tęsknić? To za mało powiedziane! :)
uwielbiam tiramisu jak nie wiem co, zawsze się sprawdza, zawsze smakuje, deser klasyk;D
OdpowiedzUsuńOj tak! Zgadzam się w 100% Deser idealny ;)
UsuńUwielbiam tiramisu, to taki ponadczasowy deser - smakuje zawsze i wszędzie, w niemal każdej wariacji :)
OdpowiedzUsuńTwój wygląda wspaniale :)
Dzięki za miłe słowo :)
Usuń