czwartek, 22 listopada 2012

Miętowe sernikobrownie

Zapragnęłam brownie.- Takie ciężkie o intensywnym smaku gorzkiej czekolady. Dodałam półtłustego sera oraz domowej roboty ekstrakt miętowy.


Smak?
Jest czekolada- czego chcieć więcej? ;)
Mięta idealnie "odświeża" całość, ale pamiętajcie koniecznie o schłodzeniu ciasta w lodówce!

Składniki na małą blaszkę (30x20):
warstwa czekoladowa
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100g masła
  • 2 łyżki kakao
  • szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru ( użyłam pół na pół trzcinowego z białym)
  • 2 łyżki ekstraktu miętowego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
+ warstwa serowa
  • 250g sera półtłustego
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • garść posiekanych liści mięty
  • 2 łyżki mąki
W misce mieszamy suche składniki na warstwę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i przelewamy do suchych składników. Dodajemy jajka, jogurt naturalny i ekstrakt miętowy ( o tym następny post ;) ). Całość mieszamy i wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę.

Jajka miksujemy z cukrem na gładką masę. Dodajemy zmielony twaróg, mąkę i posiekaną miętę.
Masę serową wylewamy na masę czekoladową i patyczkiem, lub widelcem robimy "mazy". :)


Brownie pieczemy 30 min. w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Moje brownie przykryłam folią aluminiową, aby warstwa serowa pozostała jasna.

Po schłodzeniu w lodówce szamiemy, aż nam się uszy zaczną trząść :D

12 komentarzy:

  1. średnio przepadam za brownie, ale Twoje prezentuje się znakomicie, więc nawet bym się skusiła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brownie jest dość specyficznym ciastem. Lubię je, ale zdecydowanie sernik pozostaje nr 1! ;)

      Usuń
  2. pięknie wygląda! bardzo apetyczne i aż ślinka mi pociekła:))

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny pomysł :)jest biały ser to musi być pysznie !! no i czekolada <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięta to fajny dodatek. Następnym razem spróbuję z chilli :D

      Usuń
  4. jesteś taka pozytywna zakręcona pozytywnie oczywiśće co w tobie lubie zapraszam do mie ps:będe wpadać częśćęj i zdecydowanie obserrwujęhttp://klaudulet.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda przepysznie, gorzka czekolada jest u nas zawsze w domu
    a z tym serem musi bosko smakować, nigdy nie używałam ekstraktu miętowego, to tak jak aromaty się kupuje?? przyznam, że nie znam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ekstrakt zrobiłam sama na bazie alkoholu- dokładnie tak samo, jak ekstrakt waniliowy. ;) Jutro będzie post :)

      Usuń
    2. ok super, już widzę :)

      Usuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie i zarazem tak świeżo, ale to pewnie jest efekt mięty. Ja zazwyczaj lubię wykonywać brownie z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ który jak dla mnie nie ma sobie równych. Cała moja rodzina zajada się wtedy aż całe ciasto od razu zniknie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...