Jakoś nie było natchnienia, aby je zrobić wcześniej.
Pyszne, delikatne i aromatyczne- gołąbki w sosie pomidorowym!
Składniki na ok.8 niewielkich sztuk:
- 0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- pół szklanki ryżu
- kapusta włoska
- jajko
- 2 łyżki otrębów owsianych
- garść pieczarek
- 2 starte marchewki
- średnia cebula
- przyprawa do burrito Skworcu
- łyżeczka soli
- 0,5l bulionu warzywnego
- 0,2l przecieru pomidorowego
- łyżeczka cukru
Mięso mielone łączymy z posiekaną cebulką i pieczarkami, jajkiem, otrębami, startą marchewką i przyprawami.- Użyłam gotowej mieszanki przypraw, która nie zawiera soli i wzmacniaczy smaku.
Dodajemy również ugotowany i odcedzony ryż.
Wycinamy środek kapusty włoskiej, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem- Liście same zaczną odchodzić od środka.
Wyciągamy największe liście i rozbijamy delikatnie tłuczkiem środek. Układamy porcje mięsa od wewnętrznej strony liścia i zwijamy. Wkładamy gołąbki do wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego i gotujemy ok. 30 min. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, dodajemy cukru i gotujemy jeszcze przez 10-15 minut.
Smacznego!
Cześć :) Nominuję Twojego bloga do akcji: Liebster Blog.
OdpowiedzUsuńWszystkie istotne informacje i zasady zabawy znajdziesz tu: http://kalejdoskoprenaty.blogspot.it/2012/11/nominacja-do-akcji-liebster-blog.html
Dziękuję! Postaram się umieścić odpowiedzi i swoje pytania w następnym poście.
Usuńpyszne!:) jak już pisałam Małej Kuchareczce- uwielbiam je, ale zrobienie ich to dla mnie masakra:P zmówiłyście się dziś, aby mnie kusić:)
OdpowiedzUsuńCoś ostatnio z Małą Kuchareczką mamy ochotę na te same smaki :)
Usuńjakie piękne i smakowite:) aż chciałoby się zjeść!
OdpowiedzUsuńW sobotę z mężem pochłonęliśmy od razu 4 :D
UsuńO u mnie też gołąbki :)
OdpowiedzUsuńJaki zbieg okoliczności :)
Piękne zdjęcia :)
O, jak ja kocham gołąbki!!!Twoje są super apetyczne!!
OdpowiedzUsuńTeż je bardzo lubię. Żałuję, że tak rzadko je przygotowuję :(
UsuńLubię tak zjeść od czasu do czasu:)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie!!! zapraszam do siebie http://wkuchniuli.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie domowe gołąbki, ale niestety tez bardzo rzadko robię
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają pysznie, co ja piszę przepysznie !!
Dzięki Martuś!
UsuńTeż się w koncu muszę za gołąbki zabrać. :)
OdpowiedzUsuńKocham gołąbki!!
OdpowiedzUsuńklasyk!! ...za to będę częściej u Ciebie;)
OdpowiedzUsuń