czwartek, 8 listopada 2012

Migdałowy sernik z mascarpone i ricottą

Uwielbiam serniki! Dużo o nich czytam i za każdym razem, gdy oglądam ich zdjęcia dostaję ślinotoku, pocą mi się ręce i mam dreszcze...Noooo może przesadziłam, ale na prawdę lubię serniki! :)
Tym razem w lodówce miałam ricottę z dwudniowym terminem ważności i mascarpone. Oba sery kupiłam podczas tygodnia włoskiego w Lidlu.

Przepis znalazłam u Kingi, która dzielnie walczy teraz w I edycji MasterChef w Polsce, oraz na blogu, do którego zawsze powracam- Kwestia Smaku

Proporcje masła, mąki i sera zmieniłam. Sera miałam mniej, masła musiałam dodać więcej, aby ciasto było jednolite no i mąka. Jej też musiałam dodać dwie łyżki więcej ponieważ ciasto było moim zdaniem ciut rzadkie.

Składniki na blaszkę 20x30 (mniejszej nie mam, więc ciasto było niskie):
  • 200g ciasteczek amaretti
  • 80g rozpuszczonego w rądelku masła
  • 100g posiekanych migdałów
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 250g sera ricotta
  • 250g sera mascarpone
  • 80g drobnego cukru
  • 3 jajka- osobno białka i żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • płatki migdałowe do posypania wierzchu sernika
Ciasteczka kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem i posiekanymi migdałami. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odkładamy do lodówki do czasu przygotowania ciasta.

Żółtka ucieramy z cukrem i łączymy z serami, ekstraktem waniliowym i mąką. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na koniec białka łączymy z masą serową i wylewamy na przygotowany z ciastek spód. Posypujemy ciasto płatkami migdałów i wkładamy na 45min./ 180 stopni do piekarnika. Po wystudzeniu wkładamy na min. 2 godz. do lodówki.





No i jak, fajne? Dla mnie szał! Zapach ciastek amaretti obłędny, a sernik baaaaaardzo delikatny!
Ściskam!

Ps. Znacie Melę? Katuję jej piosenki namiętnie od kilku dni :D


14 komentarzy:

  1. ulala :) musiał być mega pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Był. Przyznaję jednak, że spaliłam trochę spód bo przedobrzyłam z piekarnikiem :)

      Usuń
  2. Lubie serniki na bazie mascarpone, sa takie kremowe i ciezkie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ mi narobiłaś smaku z rana! oj Andźka! :) jak ja lubię serniki:) zabieram dwa kawałki!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel, Ty masz takie zdolności, że z łatwością sama zrobisz swoją wersję. Do roboty! :)

      Usuń
  4. Piękny,apetycznie wyglada, że chce sie sięgnąć po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jaki apetyczny serniczek, lubię płatki migdałowe do sernika ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marta, przepis podpatrzyłam u najlepszych :)

      Usuń
  6. Ale cudo! nie przepadam za tradycyjnymi sernikami ale Twoja wersja bardzo mi przypadła do gustu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Też uwielbiam serniki:-) Twój prezentuje się naprawdę wyśmienicie. A zdjęcia - fantastyczne

    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Znam to uczucie ;) Też uwielbiam serniki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...