- 3-4 mięsiste laski wanilii
- ok. 150ml spirytusu
Rozcinamy wzdłuż laski wanilii, wkładamy do butelki (ew. słoika) i zalewamy spirytusem. Dokładnie zakręcamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na kilka tygodni.
Po kilku tygodnia ekstrakt jest gotowy :) Zmienia kolor na bursztynowy i ma baaaaaaardzo intensywny zapach wanilii.
Dodajemy go do serników, bitej śmietany i deserów nabiałowych.
Nikt mnie nie przekona, że cukier "waniliowy" (czyt. wanilinowy) lub aromat waniliowy jest lepszy! :)
świetny pomysł z tym ekstraktem:)
OdpowiedzUsuńAnula, spróbuj koniecznie! Jestem "zajarana", że hoho :D Widziałam to już dawno u kogoś na blogu, ale nie miałam wanilii. Później zamówiłam świeżą na allegro i zrobiłam.
UsuńCzuć alkohol przy dodawaniu do ciasta, czy kremu. Ale później % się jakoś ulotniają, a zostaje tylko zapahc i smak wanilii. Boski nektar wyszedł :D
bardzo przydatna rzecz w kuchni! :)
OdpowiedzUsuńsuper sprawa, muszę wykorzystać ten pomysł :)
OdpowiedzUsuń