Zachciało się słodkiego...Tak po prostu :)
Miałam w domu śmietanę 30%, której termin ważności kończył się za 4 dni. Trzeba było działać!
Zrobiłam mini- ptysie z nadzieniem z bitej śmietany i ekstraktu waniliowego. Ekstrakt przygotowałam ok. 3 tygodni temu- jutro o tym napiszę.
Składniki na 2 blaszki małych ptysi:
- 250g wody
- 100g masła
- 200g mąki
- szczypta soli
- 4 duże jajka
- 0,5l schłodzonej śmietany 30% lub 36%
- ok. 2-3 łyżek cukru
- łyżka ekstraktu waniliowego
Ciasto nakładamy do szprycy, lub z pomocą łyżki nakładamy porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ptysie pieczemy ok. 15 min. w 200 stopniach i odstawiamy do ostygnięcia najlepiej na kratce.
Ubijamy śmietanę z cukrem. Pod koniec ubijania dodajemy ekstrakt waniliowy i ubijamy jeszcze minutę. Wstawiamy masę do lodówki na 30 min.
Kroimy ptysie na pół i nakładamy bitą śmietanę.
Swoje ptysie udekorowałam jeszcze czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej :)
Smacznego!
Świetnie się prezentują!:) zjadłoby się takiego:)
OdpowiedzUsuńŚliczne ptysie. :)
OdpowiedzUsuńoj chyba jutro takie zrobię :) nie mogę się powstrzymać
OdpowiedzUsuńProste i szybkie. Moim zdaniem fajna alternatywa dla ciasta, jak przyjdą goście :)
Usuńmasz rację, tylko nadzieję je czymś innym...bo zostało mi trochę masy - kremu do muffinów więc go wykorzystam
UsuńMoże jestem dziwna, ale nigdy nie jadłam w swoim życiu takich ptysi:)
OdpowiedzUsuńNiestety.. ale może się kiedyś skuszę i zrobię takie cudeńka:)
O ja! Ile dobrego Cię ominęło :) Chociaż z drugiej strony te małe potworki- kalorie też Cię ominęły...
Usuńuwielbiam ptysie , Twoje wyglądają przepięknie :)
OdpowiedzUsuńmistrzostwo świata! super wyszły :)
OdpowiedzUsuńNo ba! :D
Usuńptysie BOSKIE!!! :))))))))))))))
OdpowiedzUsuń