Dziś kurczak faszerowany!
Ale najpierw....
Ju jakiś czas temu skusiłam się na zakup przypraw firmy Skworcu po przeczytaniu pozytywnych opinii Elficznej np. tu.
Oferta tego sklepu jest na prawdę bogata i zawiera wiele znanych, jak i rzadziej spotykanych przypraw. Zaczęłam zakupy od pieprzu pomarańczowego, kurkumy w korzeniu i pomidorów suszonych, a skończyłam na ponad 10 paczkach przypraw. :) Dodatkowo właściciel firmy, jak dowiedział się, że prowadzę blog dorzucił do paczki kilka ciekawych gratisów...
Co najważniejsze, wszystkie przyprawy nie zawierają glutaminianu sodu.
Na razie wypróbowałam jedynie suszone pomidory i przyprawę o nazwie " Pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim". Ale z pewnością, jak tylko wykorzystam inne przyprawy, napiszę o tym.
Składniki na 2 porcje (dla olbrzymów) :)
- 2 dość duże piersi z kurczaka
- 6 pomidorów suszonych
- pół opakowania sera mozarella w kulce
- łyżka przyprawy Pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
- szczypta soli i pieprzu
- jajko
- bułka tarta do panierowania
Jajko wbijamy do miski i rozmącamy z łyżką Pomidorów z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim.
Kurczaka myjemy, delikatnie rozbijamy, solimy i pieprzymy. Na jednym z brzegów kładziemy 3 pomidory suszone i plaster sera mozarella. Zawijamy i panierujemy w jajku i bułce tartej.
Podsmażamy na rozgrzanym oleju dosłownie minutę z każdej strony. Wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika na 25 minut. Nie zapomnijcie kurczaka przykryć folią, aby nie wysechł.
Mojego kurczaka podałam z ogórkami w zalewie musztardowej.
PS. Znacie Skworcu? Może znacie inne "mniejsze" firmy, które mają w ofercie ciekawe przyprawy?
uwielbiam nadziewaną pierś z kurczaka!:)
OdpowiedzUsuńApetyczne danie:)
OdpowiedzUsuńjakie pyszności dzisiaj serwujesz na obiad! fajne te przyprawy, zajrzę do tego sklepiku:)
OdpowiedzUsuń