Leniwe i szybkie. Pachnące, gorące i mocno cynamonowe.
Kwaśne, moje!- Tartaletki z jabłkami!
Składniki na 9 sztuk:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 200g masła
- 3jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 duże jabłka
- sok z połowy cytryny
- cynamon
Łączymy mąkę, 3/4 szklanki cukru, masło, żółtka i śmietanę na ciasto półkruche. Owijamy folią spożywczą
i wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy w cząstki jabłka, a białko jaj ubijamy z pozostałą częścią cukru na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy sok z połowy cytryny, dzięki której piana nie będzie się "rozlewała" na tartaletkach podczas pieczenia i utrzyma nadany szprycą kształt.
i wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy w cząstki jabłka, a białko jaj ubijamy z pozostałą częścią cukru na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy sok z połowy cytryny, dzięki której piana nie będzie się "rozlewała" na tartaletkach podczas pieczenia i utrzyma nadany szprycą kształt.
Po pół godzinie wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim formy. Przekładamy do tartaletek cząstki jabłek i posypujemy obficie cynamonem. Na koniec nakładamy do szprycy pianę z białek jaj i wyciskamy ją na tartaletki.
Pieczemy nasze cuda 20 min. w 180 stopniach.
Wcinamy ze smakiem jeszcze ciepłe. :)
Ależ pyszności wyczarowałaś! Po prostu rewelacja:) Na pewno zrobię takie bo aż mi ślinka pociekła na klawiaturę:))
OdpowiedzUsuńhehe bardzo się cieszę, że Ci się spodobały :)
Usuńale apetyczne! coś pysznego! zrobiłabym takie w domu ale znając moją historię z ptysiami...xD haha
OdpowiedzUsuńhehehehe na pewno nie byłoby źle. Nie ważne, jak wyglądały- ważne, jak smakowały!
UsuńPysznie te cuda wyglądają, to antonówki na zdjęciu? uwielbiam je..
OdpowiedzUsuńTak, to antonówki :)
Usuńwyglądają obłędnie!:)
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńAle drobinki:)
OdpowiedzUsuńTakie małe najlepsze:)
piękna beza ;)
OdpowiedzUsuńŁadnie im w tych czapeczkach :]
OdpowiedzUsuńto wygląda niesamowicie apetycznie, aż się zrobiłam głodna : )
OdpowiedzUsuńśliczne :)
OdpowiedzUsuń