Wczoraj zebraliśmy, dzisiaj wszamaliśmy :)
Krem z grzybów- pyszny, jesienny... Dodatkiem były grzanki czosnkowe. Trochę przypalone, jednak lepsze takie niż żadne! O nich będzie jutro.
Składniki na krem z grzybów:
- 3 garście świeżych grzybów
- podudzie z kurczaka
- korzeń pietruszki
- 2 marchwie
- seler
- por
- sól i pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
Najpierw ugotowałam zwykły rosół. Po ok. 25 min. wyciągnęłam podudzie z kurczaka, a wrzuciłam wcześniej lekko podgotowane grzyby. Dolałam do rosołu również wodę z grzybów. Całość gotowałam kolejne 20-25 minut.
Zupę odstawiłam do lekkiego ostygnięcia i po godzinie całość zmiksowałam blenderem.
Krem podałam z odrobiną śmietany i grzankami czosnkowymi.
Mąż nie marudził :) Czyli zupa się nadaje!
pyszna zupka
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Dzięki!
UsuńPyszności!:) uwielbiam grzyby, tylko niestety grzybiarz ze mnie zerowy:P
OdpowiedzUsuńhehe na pewno nie jest tak źle :)
Usuńfantastyczna zupa, oj przydałaby mi się dzisiaj, bo za oknem ponuro i zimno...Może została Ci jeszcze miseczka tej zupy? :))
OdpowiedzUsuńMój mąż dzisiaj mi oświadczył, że zupa pyszna, ale nie będzie jej jadł przez tydzień...Tyle jej nagotowałam!!! :) Właśnie przed chwilą część zamroziłam :D
UsuńAle grzybowo.. zjadłabym taką zupkę.. ale jest jedno ALE..
OdpowiedzUsuńNie mam grzybówxD
No to czas największy zaplanować sobie spacerek po lesie w najbliższy weekend :D
Usuń