Dziś z samego rana udaliśmy się z mężem na rynek po świeżą porcję warzyw i owoców.
Pierwsze pod nóż poszły brzoskwinie. W te wakacje robiłam już dżem brzoskwiniowy dwa razy, ale tak wszystkim smakuje, że zostałam "zmuszona" zrobić go po raz trzeci :)
Dżem zawsze robię z kawałkami owoców- nie lubię w dżemach konsystencji musów, gdyż kojarzą mi się z "marmoladami" z młodzieńczych obozów harcerskich.
Składniki:
- 1,5 kg dojrzałych brzoskwiń
- 0,25 szklanki cukru białego
- 0,25 szklanki cukru trzcinowego demerara
- kilka kropel soku z cytryny
Zaczynamy od umycia i osuszenia owoców. Później obieramy brzoskwinie i kroimy na cząstki średniej wielkości bezpośrednio nad garnkiem. Gotujemy brzoskwinie ok. 10 min aż zaczną się rozpadać. Dolewamy sok z cytryny (nie wyciskam cytryny nad garnkiem, aby później nie męczyć się z wyławianiem pestek) i wsypujemy cukier. Dodaję cukier trzcinowy ponieważ nadaje lekko karmelowy smak i piękny delikatnie złotawy kolor.
Po dodaniu cukru nasz dżem zrobi się bardziej rzadki, dlatego teraz należy zmniejszyć ogień i pozwolić na swobodne "pyrkanie" przez ok. 20 min.
Po 20 min. wlewamy nasz dżem do wyparzonych słoiczków, wołamy mężczyznę do ich porządnego zakręcenia i odwracamy do góry dnem.
Po wystudzeniu zajadamy z pomrukiwaniem i potakiwaniem głowy na znak wspaniałego smaku! :)
Smacznego!
Andźka
uwielbiam dżem brzoskwiniowy! to mój ulubiony:) muszę koniecznie spróbować go zrobić:)
OdpowiedzUsuńMój też! Chociaż morelowy też jest cudny! Dzięki za odwiedziny :)
UsuńWyglada kuszaco , sprobuje go zrobic...
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
UsuńAnia zarazilas nas ...wlasnie dzis zrobilismy razem dzem - pierwszy raz w zyciu - i bedziemy od teraz robic ! Dzis zrobilismy sliwkowy z dodatkiem cynamonu , a jutro robimy brzoskwiniowy ... brzoskinie juz czekaja.
UsuńNo ładnie :) A z jakich śliwek robiliście? Ja czekam na te jesienne węgierki, aby zrobić powidła :)
UsuńWegierek tu sie nie doczekamy , bo ich tu nie ma ,a nie wiem jak sie te sliwki nazywaja , sa okragle i fioletowe miejscami tylko lekko zolte.Wlasnie go skosztowalismy i nastepnym razem uzyje mniej cynamonu.Brzoskwiniowy juz zrobiony , dodalam do niego na 1 kg owocow 2 lyzki rumu ... poprostu rewelacja , zawsze go bede dodawac , pycha.A nie przepadalam za dzemem brzoskwiniowym , teraz zmieniam zdanie.POLECAM RUM DO DZEMU BRZOSKWINIOWEGO!!!
Usuńdżem jest super .... ja do w/w przepisu dodałem miodu i whiskey
OdpowiedzUsuńNa pewno byl pyszny!
Usuń