niedziela, 16 grudnia 2012

Konfitura żurawinowa

Zrobiłam ją pierwszy raz, ale jestem pewna, że nie ostatni! Jutro lecę do sklepu po nową dostawę żurawiny, którą zamrożę "na później".


Najlepsza z serem typu camembert lub pieczonym mięsem!

Składniki na 3 niewielkie niewielkie słoiczki (dżemówki):
  • 500g żurawiny (użyłam mrożonej)
  • 1/3 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki amaretto
Żurawina, którą użyłam była mrożona. (Ponoć mrożenie żurawiny oraz aronii niweluje gorycz tych owoców). Przy aronii zdecydowanie mrożenie pomaga. Jak jest w przypadku żurawiny? Nie wiem- moja już przed zamrożeniem była cierpka, ale na pewno nie gorzka. Zamroziłam ją wyłącznie dlatego, bo bałam się, że się zepsuje.

Gotujemy 1/3 szklanki wody z cukrem ok. 5-10 min. Wrzucamy do gotującego się syropu żurawinę i całość gotujemy do miękkości owoców- ok 15 min. Wyciskamy sok z cytryny i dorzucamy tartą skórkę z cytryny. Gotujemy do odparowania nadmiaru wody. Moja konfitura była gęsta po ok. dodatkowych 5 minutach.
Ściągamy z ognia i dodajemy amaretto.

Przekładamy gorącą konfiturę do słoiczków, które układamy do góry dnem do wystudzenia.  
 

Gotowe!
Ps. Czy Wam też tak szybko minął weekend? :(
 
 

17 komentarzy:

  1. tak jak napisałaś idealne do serka lub mięska!:) też jeszcze nigdy sama nie robiłam, a szkoda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj! Przygotowanie banalnie proste, a efekt niesamowity :)

      Usuń
  2. pyszna! i ślicznie wygląda w tym słoiczku :) jak jeszcze jadałam mięska bardzo lubiłam do pieczonego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Pędź do sklepu póki można ją jeszcze zdobyć i spróbuj sama ;)

      Usuń
  4. Ale musi być wspaniała taka konfiturka, a jeszcze z pieczonym oscypkiem lub camembertem to już w ogóle bajka !

    OdpowiedzUsuń
  5. No, ładnie ja po kolacji a tu takie cudo! Aż oczy nie chcą się oderwać od zdjęć.

    OdpowiedzUsuń
  6. aż ślinka cieknie...mmm uwielbiam konfitury ! i piękne zdjęcia porobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Zdjęcia wyleciałam robić jeszcze w pidżamie, bo śnieg szybko topniał :)

      Usuń
    2. Oczywiście dotarłam tylko do ogródka :P

      Usuń
    3. jeszcze się przeziębisz przed świętami :)

      Usuń
  7. Muszę spróbować, bo wyglada smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zdjęcia żurawiny na śniegu fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...