wtorek, 9 września 2014

Kremowy sernik z wanilią i karmelizowaną gruszką

Zastanawialiście się kiedyś jak to jest, że większość Polaków lubi/ nie lubi te same potrawy? Z dorosłymi osobnikami łatwiej o "osąd". Są to osoby, które nie jedno już w życiu widziały, nie jedno zasmakowały. Z dzieciakami jest inaczej. Czym one się kierują decydując co lubią? Bo na pewno nie jest to smak- do posmakowania dań często nawet nie dochodzi...I tak, jako dziecko nie musiałam próbować wątróbki by domyślać się, że jej nie pokocham. W końcu zmuszona do zjedzenia tylko upewniłam się, że tej części zwierząt nie potrzebuję w swoim jadłospisie.

Może zatem chodzi o zapach? Nie, nie sądzę. Nikt mi przecież nie wmówi, że jajko ugotowane na twardo ładnie pachnie, a jednak dzieci nie mają problemu z jego zjedzeniem.

Wyczytałam, że ok. 70% "nawyków smakowych" każdego człowieka kształtuje się jeszcze w łonie matki. Czy to nie jest niesamowite? Istnieje zatem spore prawdopodobieństwo, że skoro Ty Droga Mamo nie przepadasz za wątróbką, Twoje dziecko jej również nie pokocha :)

I tak śmiem już dziś twierdzić, że choć dzieci jeszcze nie mam, to z pewnością będą one odczuwały lekkie drżenie rąk, ślinotok i przyspieszone bicie serca na widok wszystkich serników! Obojętnie, czy chodzi o te z dynią, z masłem orzechowym, czy z karmelem. Ich miłość do tego rodzaju ciast będzie "wyssana z mlekiem matki" :)



Składniki
na spód :
  • 300g ciastek typu digestive bez czekolady
  • 100g masła
Ciastka kruszymy prawie na mąkę i dolewamy do nich rozpuszczone masło. Całość mieszamy i wysypujemy na okrągłą formę wyłożoną papierem (wystarczy tylko spód). Formę wstawiamy do lodówki.

na masę serową:
  • 700g mielonego twarogu (użyłam President)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • ziarenka z laski wanilii
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Nastawiamy wodę w czajniku i wylewamy wrzątek np. do naczynia żaroodpornego, które umieszczamy na samym dole piekarnika.

Wszystkie składniki do masy serowej umieszczamy w misce i za pomocą miksera dokładnie łączymy. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód, przykrywamy formę folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy sernik ok. 80min, aż środek ciasta będzie lekko ścięty.

Po upieczeniu sernik pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.- Najlepiej na całą noc.


  • 3 twarde gruszki (użyłam odmiany konferencja) 
  • sok z całej cytryny
  • 0,5 szklanki cukru
Obieramy gruszki i kroimy je wzdłuż na cząstki o grubości ok. 3-5mm. Po pokrojeniu każdej gruszki skrapiamy cząstki dokładnie sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Na patelnię z grubym dnem wsypujemy cukier. Podgrzewamy i czekamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Nie mieszamy rozpuszczonego częściowo cukru łyżką, bo się nam przyklei. Najlepiej poruszać patelnią :)

Na całkowicie rozpuszczony cukier i lekko gęstniejący karmel wrzucamy gruszki. Teraz karmel ponownie zrobi się rzadszy, więc można pomóc sobie łyżką i każdą cząstkę gruszki dokładnie polać karmelem. Gruszki karmelizujemy dosłownie po minucie z każdej strony, aby nie rozmiękły. Ściągamy z ognia i studzimy. 

Lekko przestudzone gruszki układamy na wierzchu sernika i wkładamy ponownie do lodówki do schłodzenia.


A poniżej zdjęcia małej Andźki :)

 miłość do pączków pozostała do dziś!

słabość do krawatów wujka już mi minęła :)

32 komentarze:

  1. :-)))), ale słodziak ta mała Ania i ta dorosła teraz też jest mocno sympatyczna. serniki nie są moją miłością, ale Twoje Aniu wyglądają i jestem pewna smakują bosko! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D :D :D
      Ulcia, już się przyzwyczaiłam, że z nas dwóch Ty jesz zdrowo i smacznie. U mnie pozostaje smacznie, a dodatkiem jest kalorycznie :) Choć bardzo bym chciała, to sernikom nie potrafię się oprzeć ;)

      A mała Andźka była fajowa- przynajmniej na zdjęciach, bo z tamtego okresu wiele nie pamiętam :)

      Usuń
  2. Ja to doskonale rozumiem to upodobanie do jednego i tego samego, skoro to takie psyzności :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia! A ciasto wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie gruszki, no i kremowe serniki... Świetne połączenie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to jest nas dwie :)
      Teraz jest idealny czas na gruszki, a o serniku nie wspomnę.- Każda pora jest dobra na dobry sernik! :)

      Usuń
  5. Znakomicie wygląda ten sernik! ; )
    Świetny pomysł! A zdjęcia urocze!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam... poproszę o kawałek ... nie, o dwa od razu , a najlepiej całą tortownicę! :D Wanilia , gruszka, ser - bajka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawałkiem na pewno bym poczęstowała. Z całą blachą byłoby gorzej...Za szybko znikał kawałek po kawałku :)

      Usuń
  7. Te brzegi są idealne!! :) Aż ma się ochotę na kawałek :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, też bardzo lubię "spód" wykonany z ciasteczek. Szybki i bardzo smaczny :)

      Usuń
  8. Dobrych przepisów na sernik nigdy dość:)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetne zdjęcia! a sernik wygląda idealnie! i jak każdy sernik z pewnością jest fantastyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. i choc fanką serników nie jestem to ten chętnie spróbuję i zrobię dla A., który jak Ty kocha serniki :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten sernik jest jak dzieło sztuki. Cudny i w ogóle... A ze smakami wysysanymi z mlekiem matki to jednak tak to raczej nie wygląda. Dzieci me mają swoje smaki, a ja mam swoje. Weźmy choćby sernik - ja uwielbiam, one zupełnie nie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No do końca na pewno nie ;) Piszę tylko co przeczytałam, choć sama mam wiele obiekcji. Moja mama pomidorową zawsze bardzo lubiła, a ja jakoś nie mogę się do niej przekonać...

      Usuń
  12. Ojj ja też należę do grona senikożerców:)

    OdpowiedzUsuń
  13. No to teraz nie mogę mieć pretensji do Julki ;) a miłość do sernika wyssana i przeze mnie i przez Julkę :*

    OdpowiedzUsuń
  14. Łał, wygląda imponująco! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Łał! Wspaniały pomysł! wiele bym dała żeby spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. serniki kocham:) pięknie Ci się udał! Ale byłaś śmiesznym bąbelkiem:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bąbelek ;) Hihihi pewnie jak każdy mały szkrab ;)

      Usuń
  17. Sernik jak marzenie! Ja też sernikom wszelkim mówię zawsze...: tak!!! Nie mogę się oprzeć... ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...