niedziela, 15 września 2013

Sernik z dynią i domową polewą toffi

Że też śmiałam pomyśleć, że lekarz do którego przyszłam jest dla mnie...Nie wiem, jak mogłam, ale chyba zgłupiałam.

Chyba też nazbyt entuzjastycznie podeszłam do samej wizyty przeświadczona, że lekarz poświęci mi więcej niż 10min...o ja niemądra!

W ogóle moje doświadczenia w obejściu, współżyciu, organizacji, obsłudze i w ogóle we wszystkim związanym ze służbą zdrowia są dość specyficzne...

Po wylaniu morza łez i zanotowaniu gigantycznego bólu głowy, na pocieszenie do sobotniej kawy zjadłam sernik z dynią- porcji dwie. Na szczęście pomogło! Także jeżeli macie jakieś smutki, bądź wkurzacie się, jak ja to ten sernik jest dla Was. "Zrobi dobrze" każdemu! ;)


To jest idealna pora na jego przygotowanie- dynia praktycznie jest już dostępna w każdym sklepie, a ja mam dodatkowy powód, aby zamrozić jej większą ilość.

Przepis wycięłam kilka lat temu z gazety Claudia. Przyznaję, że zrobiłam go pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Oficjalnie nazywam go moim numerem DWA, zaraz po Serniku Idealnym z pomarańczową nutą

Dodam od razu, że sernik z gazety był intensywnie pomarańczowy od dyni. Ja dyni dodałam prawie podwójną porcję, a twaróg tylko delikatnie zmienił barwę na jasno- pomarańczową, czego nie widać na zdjęciach.

Składniki na dużą, okrągłą tortownicę
spód:
  • 250g ciastek typu digestive
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 125g miękkiego masła
masa:
  • ok.450g ugotowanej i zmiksowanej dyni*
  • 750g kremowego twarożku**
  • 200g cukru pudru
  • 6 jajek
  • sok z połowy cytryny
polewa toffi:
  • pół szklanki cukru
  • ok. 50g masła
  • 250ml kremówki
  • odrobina pasty waniliowej lub ziarenka z jednej laski wanilii
* dodałam przeszło 700g dyni.
** użyłam półtłustego twarogu, zmielonego tylko raz.

Ciastka zmiksuj na pył, dodaj cynamon i miękkie masło. Zagnieć na jednolite ciasto, wyłóż obłożoną papierem do pieczenia tortownicę i włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Zagotuj wodę i wylej ją do naczynia żaroodpornego, aby sernik piekł się w tzw. kąpieli wodnej.

Dynię zmiksuj z twarożkiem i cukrem pudrem. Dodawaj po jednym jajku, na końcu wlewając wyciśnięty z cytryny sok.

Masę serową wylej na schłodzony spód, przykryj folia aluminiową i wstaw do piekarnika.

Zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz 1,5 godziny.

Wstaw do lodówki do schłodzenia na całą noc.

Następnego dnia rozpuść cukier w rondelku i poczekaj aż lekko zbrązowieje. Dodaj masło i energicznie mieszaj do jego rozpuszczenia. Teraz dolej kremówkę i pastę waniliową. Całość mieszaj i gotuj, aż zgęstnieje- ok.10min. Nie martw się, jak pojawi Ci się kilka ciągnących grudek przy wlewaniu kremówki- możesz je wyciągnąć, a masa i tak wyjdzie :)

Po przygotowaniu polewy toffi, lekko ją wystudź i polej nią sernik. Możesz do dekoracji użyć jeszcze orzechów włoskich.


Smacznego!

29 komentarzy:

  1. To jest zdecydowanie najlepszy serniczek na moje ciążowe hormony! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie powinien sprostać wszystkim zachciankom ;)

      Usuń
  2. wygląda wspaniale! na mój chory brzuch jednak taki sernik nie zrobił by dobrze :(, za ciężki, za słodki :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak... Sernik nie należy do tych najlżejszych.
      Zdrówka kochana!

      Usuń
  3. wygląda wspaniale, szkoda że ja toleruję serniki jedynie na zimno:P
    a na dynię też mam ochotę - zupa na słodko za mną chodzi:D
    choć na razie znęcam się nad grzybami :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie wiesz co tracisz! ;)
      Choć rozumiem, że nie każdy przepada za sernikami...
      Do grzybów jeszcze nie doszłam. Zazdraszczam!

      Usuń
  4. z tą polewą i orzechami wygląda jak mój wymarzony deser na dziś:)
    zdrówka Aniu!

    OdpowiedzUsuń
  5. nie wiem jak smakuje sernik z dynią ale wygląda obłędnie i ta polewa ... kocham toffi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku? Orzeźwiający..jeżeli taki może być sernik. Czuć dość mocno dynię i cytrynę, która tutaj zdziałała cuda ;) A toffi? Mmmm pycha!

      Usuń
  6. Rozwaliłaś mnie tym sernikiem! Mnie! Sernikomaniaczkę!No po prostu popełniłaś przepyszny wypiek! A co do służby zdrowia...moment, jakiej służby? Słowo "służba" jest tu bardzo nie na miejscu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wyobrażam sobie, żeby mógł nie pomóc ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lekarz jaki jest - każdy widzi ;)
    Serniczek super, toffi to coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Już go lubię za tą polewę! Wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  10. o matko, fantastyczny! paluszki lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pieczenie sernika dyniowego wciąż przede mną.
    Twój wygląda mega apetycznie, szczególnie ta polewa działa na moją wyobraźnię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super serniczek, a do tego jeszcze uzdrawia:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam, co za pyszny sernik, i ta polewa! Mistrzostwo:)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda pysznie, bardzo lubię takie serniki:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmm, pysznie wygląda! A ja akurat mam dwie duże dynie w kuchni... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  16. O matulu kochana....ale wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Taki sernik na pocieszenie, no no :) wygląda cudnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Sernik z dynią, pierwsze słyszę, wygląda bardzo smacznie, świetny przepis, może kiedyś wypróbuje - no tyle że ja gotować nie umiem:((
    Gratuluję talentu do gotowania.
    Jeśli znajdziesz chwilkę zapraszam do siebie:)
    http://jewelajna.blogspot.com/

    To tak w ramach oderwania się od gotowania.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. No kochana taki sernik to uwiódłby nawet ascetę ;p Super wyglada!!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  21. Zrobiłam, sernik jest przepyszny!! Efekty tutaj: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2013/09/sernik-z-dynia-i-polewa-o-smaku-toffi.html
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...