niedziela, 12 maja 2013

Młoda kapusta duszona w mleku kokosowym z curry

Dużo osób zajada się właśnie teraz szparagami, a ja na przekór o szparagach napiszę później.- Zdjęcia, które im zrobiłam są dość bezwstydne...Ogólnie szparagi są...mało fotogeniczne? ;)

U mnie drugi raz w tym sezonie młoda kapusta, i teraz w całkiem niezwyczajnej wersji. Przepadłam i zakochałam się od pierwszego widelca! 


Od teraz przy kupnie każdej główki zacznę robić, jak Ania (również Gdańszczanka i autorka popularnego bloga Strawberries from Poland) i będę dzielić ją na pół. Połówka tradycyjnie z dużą ilością koperku i podsmażonym boczkiem, a druga część duszona w mleku kokosowym.

Dokładnie w najbliższą niedzielę będzie Dzień Dobrych Uczynków, dlatego bądźcie tak dobrzy i przygotujcie kapustkę swoim najbliższym!

Składniki:
  • główka młodej kapusty (moja była dość mała, uzyskałam 3 porcje)
  • 200ml mleka kokosowego
  • łyżeczka curry
  • szczypta soli
  • szczypta chilli (u mnie trzy przekręcenia młynkiem :) )

Od kapusty odrywamy kilka wierzchni liści, które są uszkodzone i zwiędnięte. Pozostałe liście dokładnie myjemy i szatkujemy.

Do garnka wlewamy mleko kokosowe, dorzucamy kapustę i dusimy na małym ogniu do miękkości. Doprawiamy solą, curry i chilli. Jeżeli lubicie ostre potrawy, to 3 przekręcenia młynkiem z chilli wystarczą. Przyznaję bez bicia, że mnie trochę buzię wypaliło, ale Sebastian nie narzekał :)


Ps. W niedzielę jest też Międzynarodowy Dzień Rysowania Mahometa, ale to Wam pozostawiam wybór sposobu świętowania tego dnia. Ja do rysowania się nie nadaje... :D

15 komentarzy:

  1. Przyznaję, że wersja jest faktycznie intrygującaa i kusi, by się do niej przymierzyć...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie tez tak kusiła. Chociaż ja wytrzymałam do najbliższego spaceru na rynek i kupna pierwszej z brzegu kapusty :)

      Usuń
  2. Lubię młodą kapustkę w różnej wersji :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do tej pory byłam wierna wersji z boczkiem i koperkiem, ale od teraz będę robiła 2 wersje :)

      Usuń
  3. jeszcze nie jadłam kapusty zrobionej w taki sposób, ale chętnie bym to nadrobiła:) lubię kapustę, więc pewnie by mi posmakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zajrzałam do Ciebie i przepadłam, teraz będę obsesyjnie myśleć o młodej kapuście w wersji curry :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zareagowałam na jej widok dokładnie tak, jak Ty i popędziłam na rynek po kapustę!

      Usuń
  5. jadłabym! dziś atakuję na zakupy, więc coś się pomyśli :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Molly, tylko gotuj kapuchę, jak nie będziesz miała w planie speed dating...Podjadanie kapusty ma skutki uboczne! :D

      Usuń
  6. kusisz tą kapuchą ciągle a ja zamiast pichcić i się uczyć na jutro to siedzę i oglądam te cudowne zdjęcia:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do nauki marsz! Daj znać, jak w końcu z finałem sesji! Powodzenia!

      Usuń
  7. Uwielbiam kapustę:) Każdą:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Młoda kapusta - chwili gdy pojawia się na straganach nie mogę się zawsze doczekać ...
    z kokosowym mlekiem ? tak jeszcze nie jadłam ... muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...