poniedziałek, 23 września 2013

Rustykalna tarta z nektarynkami


Już od wczoraj pojawiają się wpisy innych blogerów dot. III edycji Food Blogger Fest, a mnie żal tyłek ściska, że nie pojechałam, że nie zobaczyłam, nie zjadłam i nie poplotkowałam... W zeszłym roku się spóźniłam, w tym roku nie mogłam pojechać. W sumie do trzech razy sztuka, nie?

Na domiar wszystkiego "nadejszla" jesień. Pamiętam dobrze moje młodzieńcze doły z tym związane, słuchanie smętów puszczanych z kaset magnetofonowych, palenie świeczek i pisanie dłuuuuugich listów do koleżanki, która mieszkała piętro nade mną. Listy codziennie wkładałyśmy sobie przed pójściem do szkoły pod wycieraczkę, modląc się, aby rodzice przed nami ich nie dorwali. W końcu były tam opowieści o pierwszych pocałunkach, cichych schadzkach, niejednych wagarach i jeszcze bardziej osobistych przeżyciach ;)

Teraz jesień nadal jest dla mnie pochmurna- dosłownie i w przenośni. Rytuałem stało się wieczorne palenie świeczek zapachowych, molestowanie ulubionego kocyka i picie owocowych herbat.

Nie zrozumcie mnie jednak źle. Nie mam już "dołów" związanych z nadejściem jesieni. Nie słucham z tego powodu na okrągło Backstreet Boys, lecz się wyciszam i przygotowuję chyba mentalnie do zimy. To taki okres wyczekiwania...

Zatem czekam tak sobie pod kocykiem, odliczam dni do IV spotkania blogerów w Warszawie i pocieszam się pyszna tartą z nektarynkami, żurawiną i migdałami. Mmmmm tak czekać, to ja mogę długo...


Składniki na kruchy spód:
  • 250g mąki pełnoziarnistej- u mnie żytnia
  • 100g mąki pszennej
  • 150g cukru pudru
  • 150g masła
  • 2 łyżki wody
  • żółtko jaja
dodatkowo:
  • 4 nektarynki
  • łyżka suszonej żurawiny
  • łyżka płatków lub słupków migdałówych
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder do posypania upieczonej tarty

Do miski wrzucamy wszystkie składniki na kruche ciasto i zagniatamy na jednolitą masę. - Nie bawię się nożem, tylko od razu brudzę ręce ;)

Ciasto wkładamy do lodówki na kwadrans, aby się dobrze schłodziło, a w tym czasie przygotowuje nadzienie tarty.

Nektarynki kroimy w plasterki i wrzucamy do miski. Kropimy je sokiem z cytryny, posypujemy je cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy, uważając przy tym aby nie uszkodzić kawałków nektarynki.

Ciasto wykładamy z lodówki i rozwałkowujemy na (w miarę możliwości) okrągły placek o grubości ok. 3mm.- Swoje ciasto rozwałkowywałam bezpośrednio na blaszce, na której piekłam tartę.

Na środku ciasta odciskamy delikatnie koło- np. miską, i w jego środku układamy nektarynki. Posypujemy je żurawiną i migdałami.

Na koniec brzegi tarty zawijamy do środka nie przejmując się kompletnie, czy jest równo, czy nie!

Wkładamy tartę do piekarnika na ok. 15-20min do zrumienia brzegów. Podajemy jeszcze ciepłą.


Smacznego!







28 komentarzy:

  1. na pewno pyszna! u mnie niestety mąka pełnoziarnista nie przejdzie :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie możesz mąkę pełnoziarnistą zastąpić zwykłą ;)

      Usuń
  2. Pycha, chętnie bym zjadła!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajna, szybka tartunia. Spróbuj! Jestem pewna, że dziewczynkom też posmakuje ;)

      Usuń
  3. Do czegoś takiego nie trzeba życzyć smacznego!
    PS. figi były z lidla ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A no wiesz, tak pożyczyłam z przyzwyczajenia ;)
      A figi mi wykupili- buuuu! Pojadę jutro- może będzie dostawa.

      Usuń
  4. ja też się zaprzyjaźniam wtedy z kocykiem i owocowymi herbatami albo czekoladą:)
    a tarta pyszna!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana duchem byłaś tam z nami. Pestka zadbała o torcik dla Ciebie i jeszcze kilka razy wspominałyśmy jak to by było cudnie mieć Andźkę obok siebie :) Następnym razem się uda a do jesieni proszę się pięknie, tak pięknie jak tylko Ty potrafisz uśmiechnąć :**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tam bym się skupić nie mogła na warsztatach ;) Za rok jadę i biorę ze sobą ogórki! A do jesieni delikatnie się uśmiecham i tak wiesz, kokieteryjnie puszczam oko!

      Usuń
  6. Przecudna tarta! Musiała być przepyszna!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka "lekuchna" z nektarynkami bez masy jajeczno- serowej. Bardzo dobra! Polecam ;)

      Usuń
  7. Spod z dodatkiem maki razowej, to jest cos dla mnie!;)
    Uwielbiam "razowce" na slono i na slodko. A ty jeszcze podajesz to cudenko na cieplo...o ja cieeeee....:)
    Pozdrowionka!:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój mąż z takim entuzjazmem nie zareagował na info o tarcie z dodatkiem mąki pełnoziarnistej :) Do tej pory uważał, że pachnie...sianem :D Aczkolwiek tarta mu smakowała i powiedział, że chętnie częściej takie poje :)
      Ściskam!

      Usuń
  8. Twoja tarta jest idealna na jesienny czas! Pięknie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renula, w imieniu tarty bardzo dziękuję ;) Tarta aż się trochę zawstydziła!

      Usuń
  9. tarta z mąki żytniej to coś czego sobie nigdy nie odmawiam, więc częstuję się Twoją Aniu :)
    ......
    ......
    no i była pyszna !

    OdpowiedzUsuń
  10. I gwarantuję, że równie świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Prezentuje się rewelacyjnie! Chętnie bym ukradła kawałeczek do kawki, ale pewnie już nic nie zostało :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowiedzi
    1. Pyszna, prosta i szybka. Szkoda, że już się skończyła...

      Usuń
  13. Też mnie, niestety z powodu odległości, dużo imprez mnie omija... Bardzo tego żałuję, bo chętnie poznałabym wiele osób w realu.. ale co zrobić... może następnym razem? Na razie pozachwycam się tą tartą...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, tak czasami życie się układa. A w Anglii nie ma podobnych spotkań? Jak tam wygląda blogosfera?

      Usuń
  14. Ta tarta wygląda cudnie *_* taka idealna na jesien :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...