niedziela, 23 lutego 2014

Sernik z masłem orzechowym II

Uwielbiam czekoladę i lody. Domowe drożdżówki, rogaliki z marcepanem i malinami, czy pączki.- To moje przekleństwa, którym niestety nie potrafię odmówić. 

Jest jednak miłość silniejsza- oczywiście ta tuż po tej o imieniu Sebastian ;)...Miłość ta nie zna granic i złych dodatków. Chodzi oczywiście o serniki. Uwielbienie to powoduje, że z każdym nowym sernikiem mam wrażenie, że to jest ten jeden, jedyny, którego już nic nie przebije! Mylę się za każdym razem...Sebastian zawsze się śmieje, jak z samouwielbieniem klepię się po plecach, wzdycham, mruczę i wcinam kolejny kawałek sernika.

Tak oczywiście było tym razem. Znów miał być sernik z masłem orzechowym, jednak teraz z orzechowym spodem i rantem. Dodatkowo udekorowany fistaszkami w karmelu z esami czekolady. Nawet teraz o tym pisząc uśmiecham się do siebie. Jestem okrutnie dumna, że ten sernik był tak smaczny. Ba! On był po prostu galaktyczny! :D



Składniki 
na orzechowy spód:
  • 250g herbatników
  • 100g drobno posiekanych orzeszków ziemnych
  • 100g roztopionego masła
Pokruszone, lub zblendowane na mąkę herbatniki łączymy z posiekanymi orzeszkami i roztopionym masłem. Orzechową masę przekładamy do wyłożonej papierem lub folią aluminiową blaszki i wkładamy do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

na masę serową:
  • 700g tłustego, zmielonego sera
  • 1/2 szklanki cukru
  • 7 łyżek masła orzechowego
  • 5 jaj
  • płaska łyżka budyniu lub skrobi ziemniaczanej 
Ser łączymy za pomocą miksera z cukrem i masłem orzechowym. Miksujemy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy jajka i na koniec skrobię ziemniaczaną. Miksujemy krótko i wylewamy na orzechowy spód.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z  naczyniem z wodą umieszczonym na dolnej półce piekarnika. Od razu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy ok. 70min aż sernik będzie lekko płynny tylko na samym środku.

Pozostawiamy go w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.

Następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny do schłodzenia, a najlepiej na całą noc.

na orzechowo-karmelową polewę:
  • szklanka cukru
  • szklanka orzechów
  • 2 łyżki masła
  • 200g śmietany kremówki
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
Szklankę cukru wsypujemy do rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu aż całkowicie się rozpuści i lekko zbrązowieje. Nie mieszamy cukru łyżką, tylko od czasu do czasu potrząsamy rondelkiem, aby cukier rozpuszczał się równomiernie.

Następnie dodajemy masło i energicznie mieszamy aż masa stanie się błyszcząca. Ściągamy rondelek z ognia i po chwili dolewamy kremówkę. Ponownie stawiamy rondelek na ogniu i cały czas mieszając podgrzewamy tak długo, aż masa zacznie gęstnieć- ok. 5-8minut.

Ściągamy z ognia i wsypujemy orzeszki. Po kilku minutach, jak masa lekko ostygnie wykładamy nią wierzch sernika. Na koniec robimy kilka esów z rozpuszczonej czekolady i ponownie wkładamy do lodówki, aby polewa zastygła.

Następnie zaparzamy kawę, lub ulubioną herbatę, kroimy okazały trójkącik tego cuda i przyznajemy rację Andźce, że ten sernik jest galaktyczny! ;)


36 komentarzy:

  1. Kupiłaś mnie tym sernikiem. Wpisuję się na listę obserwatorów bloga i zapraszam do siebie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :)
      Do zobaczenia u Ciebie na blogu!

      Usuń
  2. ja Ania nie jestem wielbicielką sernikową ale ten wygląda obłędnie mmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam małą nadzieję, że ten by Ci posmakował ;)

      Usuń
  3. Taki sernik musi być wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Nazwa bloga w końcu zobowiązuje, nie? ;) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. Apetyczny bardzo... nie jestem fanką innych niż tradycyjne serników (np. kawowy to kompletna porażka), ale ten musi być boski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawowego jeszcze nie jadłam, ale pewnie w końcu przyjdzie i na niego pora. Nie podchodziłam też do wersji czekoladowej...No ale ten jest pyszniasty!

      Usuń
  6. I piękny i pewnie smaczny :_)
    Ech, jakbym go zjadła na podiweczorek...

    OdpowiedzUsuń
  7. haha Twoja słabość do serników zawsze mnie cieszy w postach:) wygląda apetycznie, i nawet chętnie bym spróbowała, może i ja w końcu uznam jakiś inny sernik niż na zimno:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hihihi no widzisz. Coś jest w tym tłustym serze! :)

      Usuń
  8. Moja słabość do serników i masła orzechowego spowodowała że piekę ten sernik już dzisiaj! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow! Szybka decyzja :) Daj znać, czy Ci skradł Twoje serce :)

      Usuń
  9. Robiłam kiedyś baaardzo podobny. Normalnie łezka w oku... tak by teraz zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przyznaję-wygląda fantastycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie odmówiłabym takich pyszności, oj nie :-D

    OdpowiedzUsuń
  12. Tyle serników juź upiekłam, ale z masłem orzechowym jeszcze nie. Wszystko przede mną. Twój jest przepiękny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renula, koniecznie spróbuj- czy z domowym, czy z kupnym masłem orzechowym. Jestem pewna, że Tobie posmakuje!

      Usuń
  13. Z tym orzechowym posmakiem musiał smakować bosko:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Taka miłością darzę szarlotki, ale i sernikiem nie pogardzę.

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam podobnie z sernikami.... każdy następny mnie zachwyca :)! Twój serniczek wygląda cudnie i na pewno bosko smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  16. o rany wygląda obłędnie!!! rzuciłabym się na niego z wielka chęcią :)
    dla mnie serniki to chyba również numer jeden, połączenie z masłem orzechowym ..... ależ on musiał smakować, też bym mruczała z samouwielbienia :))
    boski, po prostu!!

    OdpowiedzUsuń
  17. mamy te same upodobania:)
    a miłość do serników dzielę razem z Tobą oczywiście
    tego niestety nie zjem za szybko bo orzechy ponoć powodują alergię u maluchów ;/

    OdpowiedzUsuń
  18. Myślałem ostatnio o zrobieniu takiego sernika, chyba dam się skusić i upiekę go :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolejny sernik do Twojej kolekcji- jest imponująca! ;)

      Usuń
  19. Nie dziwię się, takiemu sernikowi nie można się oprzeć, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Witaj:)
    Nominowałem twojego bloga do Libster Blog Award 2014.
    Więcej informacji http://gotujebochce.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award-2014.html

    Zapraszam do zabawy ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...