niedziela, 16 lutego 2014

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Słoneczny poranek, dobra książka, leniwe przeciąganie się w łóżku i śniadanie na ciepło. Tak mogłaby wyglądać moja każda niedziela!

Zazwyczaj w ten dzień u nas jajecznica. Niedziela to dzień "jajówy", ale owa "jajówa" była u nas wczoraj ;)

Dziś śniadanie też na ciepło, chociaż przyznaję, że w moim rodzinnym domu racuchy raczej jadało się na obiad, albo na podwieczorek.

No cóż...z mężem może zapoczątkujemy nową tradycję?

A tymczasem może Wy będziecie mieli ochotę zjeść dziś obiad na słodko? A może jeszcze jesteście przed śniadaniem i ten przepis jest w sam raz?

Składniki na ok.14 racuchów:
  • 200g mąki (u mnie po 100g mąki pszennej i gryczanej)
  • 50g cukru
  • 4g drożdży instant lub 15g świeżych*
  • pełna szklanka mleka
  • łyżka masła
  • jajko
+
  • 3 jabłka
  • łyżka rodzynek lub suszonej żurawiny
  • łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
Mąkę i drożdże instant wsypujemy do miski. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy łyżkę masła, dosypujemy cukier i podgrzewamy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.- Pamiętajcie, aby nie przesadzić z podgrzaniem mleka. Jeżeli mleko będzie za ciepłe, to drożdże sparzymy (zwłaszcza świeże) i ciasto nie zapracuje/ nie wyrośnie.

Podgrzane mleko z masłem i cukrem wlewamy do miski z mąką i drożdżami. Wbijamy jajko i całość energicznie mieszamy, aby pozbyć się ew. powstałych grudek. Ciasto powinno być dość kleiste i gęste. 

Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia.

W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła i wsypujemy 2 łyżki cukru. Jak wszystko się rozpuści, to dodajemy obrane i starte na dużych oczkach jabłka i rodzynki lub suszoną żurawinę. Całość na dużym ogniu krótko przesmażamy do wyparowania większości wody.

Jabłka dodajemy do ciasta i smażymy na patelni z tłuszczem na wys. ok. 1cm.

Racuchy podajemy obsypane cukrem pudrem, lub udekorowane kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!


*Jeżeli używamy świeżych drożdży, to przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozczynu. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Następnie dodajemy pokruszone drożdże i 2-3 łyżki mąki, które odejmujemy od 200g, które są potrzebne do przygotowania całego ciasta.

Całość niedbale mieszamy i odstawiamy na 10-15min, aż rozczyn zapracuje.

Następnie rozczyn wlewamy do mąki, dodajemy jajko i mieszamy. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia i dalej postępujemy z jabłkami jak w wersji z drożdżami instant.

15 komentarzy:

  1. Drożdżowe racuszki to jest to! Muszę spróbować takich z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym na śniadanie, obiad lub kolację, z miła chęcią, ale męska część rodziny wybrałaby racuchy na deser. Według nich: Słodki obiad to nie obiad i dotyczy to nawet moich ulubionych pierogów z serem. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skąd ja to znam! Mój mąż zupy nie traktuje nawet jak obiad ;)

      Usuń
    2. hah! u mnie to samo, dla A. nie ma mięsa = nie ma obiadu:P
      a Twoje racuchy pychota i dla mnie to też obiad:)

      Usuń
    3. No tak to już jest z facetami!

      Usuń
  3. Dziękuję Ci bardzo za ten przepis, takiego właśni szukałam na racuchy.
    Takie robiła kiedyś Teściowa ,
    ale nie zdążyłam dostać od niej przepisu.
    Pycha !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A no widzisz :) Mam nadz., że ten przepis choć trochę przybliży Tobie smak racuchów od Teściowej.

      Usuń
  4. Przepis fantastyczny. Chyba na śniadanie zaserwuję takie racuszki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Sama delektowałam się nimi na śniadanko ;)

      Usuń
  5. Uwielbiam :) Kojarzą mi się z dzieciństwem :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. tak dawno ich nie robiłam, że moje dzieci zapomniały jak się nazywają
    przedwczoraj gdy pytałam Tymka co było w przedszkolu na obiad, mówi: zupa i wiesz mamo, te, no te .... takie płaskie pączki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam podobne kilka dni temu.... ale nie nadawały się do sfotografowania....Twoje wyglądaja idealnie :)!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...