środa, 21 sierpnia 2013

Pieczona papryka

Wczoraj z Sebastianem obejrzeliśmy film. Tytuł oryginalny: "Broken City". Polskie tłumaczenie: "Władza"... Hmmm w sumie podobne...
Oszołomiona trafnością tłumaczenia odpalam kilka stron i zaczynam szperać w tytułach filmów. W ten oto sposób napotykam na "That's my boy" i znów podziwiam tłumaczenie "Spadaj, tato"... Dochodzi do tego "The Vow"- "I, że Cię nie opuszczę" oraz "The Matador", czyli "Kumple na zabój".

Szperam dalej i natrafiam na stronę z przygotowaną listą- Top25 śmiesznych tłumaczeń filmów. Zaczynam się śmiać i lekko potrząsać moimi zbędnymi kilogramami. Nie mogę się pohamować i spędzam kolejne minuty szukając tłumaczeniowych freaków. Padam przy "Tree Kings", czyli po prostu (bo jakżeby inaczej!) "Złocie pustyni".

Jak widać nie tylko blogerzy kulinarni mają fantazję...;)

Osobiście może tym  razem fantazją się nie wykazałam, ale nie mam z tego powodu żadnych wyrzutów. Ba, nawet jestem z siebie dumna i cieszę się, że po przeszło 1,5 roku znów (bądź dopiero) zrobiłam pieczoną paprykę. Delikatną, słodką. Rozpływającą się w ustach! Jeżeli już ją próbowaliście, to na pewno wiecie jaki smak mam na myśli. Jeżeli jeszcze nie jedliście, to żałujcie i zaplanujcie sobie kupno dodatkowo kilku papryk przy najbliższej wyprawie na targ!


Składniki na 2 średnie słoiki:
  • 6 czerwonych papryk
  • 6 ząbków czosnku
  • ok. 350ml oliwy lub oleju rzepakowego*

Papryki dokładnie myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zrumienienia i pomarszczenia skóry papryk.

Po ok. 20min papryki wyciągamy i wkładamy do miski z przykryciem, aby papryki się zaparowały, a skóra łatwiej odeszła. Mniej więcej po 15min z łatwością będzie można ściągnąć skórkę.

Paprykę tniemy w grubsze paski i układamy warstwami w słoiku na przemian z cieniutkimi plasterkami czosnku.

Na koniec zalewamy oliwą lub olejem rzepakowym. Zakręcamy słoiki i przechowujemy w lodówce ok. miesiąca chyba że ważność oleju rzepakowego jest krótsza.

*Ja wybrałam olej rzepakowy, który nadaje lekko orzechowy posmak.- Idealnie współgra ze słodyczą papryk.


Papryki najlepiej smakują na 2, 3 dzień, kiedy przejdą dodatkowo smakiem oleju i czosnku. Wyjadać można je prosto ze słoika, podawać jako dodatek do mięsa lub kanapek. Nadają się również idealnie na paprykowe pesto.

Wypróbujcie koniecznie! ;)

26 komentarzy:

  1. mmmm.... pieczona papryczka? wygląda intrygująco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak smakuje! Hohoho polecam! :)

      Usuń
    2. narobiłaś smaka - na weekend obowiązkowo muszę upolować nowe zasoby papryczki!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ty już wiesz co miłego napisać pod wieczór ;)

      Usuń
  3. Tak pamiętam jak się zdziwiłam, że Dirty Dancing to nic innego jak "Wirujący sex" ;) to zawsze był powód do śmiechu, generalnie tłumaczenia mnie rozwalają dlatego jak tylko znajomość języka mi na to pozwala odpuszczam sobie lektora i napisy :)

    A papryka, proszę ja ciebie, pierwej sort czy jakoś tak ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwyj kochana, pierwyj! :D Nie żebym wiedziała- podpowiedział mi mr. google ;)

      Usuń
    2. Aaaa no i wirujący seks też należy do hitów tłumaczeń. Ponoć kiedyś był problem z udostępnieniem tego filmu, bo z nazwy ktoś wywnioskował, że to film z tych "porno i duszno" :)

      Usuń
    3. najlepszy był "you drive me crazy" czyli "ty prowadzisz ja szaleję" :)
      papryki wyglądają jak lato w słoiczku :) mniam

      Usuń
    4. tego nie znałam. Pełno jest takich "cudeniek"!

      Usuń
  4. Jak zapasteryzujesz, to możesz przechowywać okrutnie długo:)jak inne przetwory (O ile wczesniej nie zostaną zjedzone...)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie próbowałam ich jeszcze pasteryzować. Tak, jak napisałaś- raczej byśmy do tego nie dopuścili ;)
      Aaaale masz rację. Przy większej ilości warto zapasteryzować i cieszyć się taką papryką po przypadkowym buszowaniu w spiżarni ;)

      Usuń
  5. OO jaki fajny przepis, a ja takiej papryki nie znałam. Koniecznie muszę nadrobić zaległości:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie. Jestem ciekawa, czy Ci posmakuje.

      Usuń
  6. jeszcze takich nie robiłam, ale na pewno są pyszne:)
    kolor cudny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne i baaardzo delikatne. Spróbuj!

      Usuń
  7. u nas był dziś krem z pieczonej papryki .... ale Twoja słoikowa propozycja bardzo przypadła mi do gustu, więc pewnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupkę też robiłam- w dwóch kolorach ;) Pokochałam ją od pierwszej łyżki!

      Usuń
  8. Widzę że zapasy na zimę gotowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Tym razem te bidne dwa słoiczki nie doczekają końca września ;)

      Usuń
  10. Wsaniała! Widzę ją na krakersiku z kawałeczkiem sera :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak! Z krakersikiem pycha! Choć przyznaję, że dziś wyjadłam połowę słoika nie łącząc z innymi pysznościami ;)

      Usuń
  11. Te zdjęcia są niesamowite i wywołują ślinotok :) Dołączam do fanów ;) !

    OdpowiedzUsuń

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...