niedziela, 21 lipca 2013

Lody czekoladowe z masłem orzechowym

Pewne 3 Panie będące świadkami mego zachwytu, euforii i wniebowzięcia spowodowanego smakiem lodów z Cupcake corner bakery mogły się spodziewać, że spróbuję je zrobić w domu. Czy mi się udało? Nie sądzę! Tamte miały "to coś". Może ciut inne składniki, proporcje? Nie wiem. Na pewno były jedzone w wyśmienitym towarzystwie i zapewne dlatego tak się przy nich rozpływałam. ;)

Od razu pędzę z informacją, że moim lodom oprócz dość istotnego krakowskiego towarzystwa nic nie brakuje, a dokładniej brakowało, bo szybko zniknęły.

Lody są baaaaaaaaaaaaaaaaardzo czekoladowe i sycące. Dosyć wyraźnie było czuć również masło orzechowe. Jeżeli nie jesteście ich zwolennikiem to dodajcie połowę mniej, lub po prostu pomińcie. Dla mnie orzechy są tu kluczowe ;)


Składniki:
  • 2 szklanki kremówki 36%
  • szklanka pełnotłustego mleka
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki masła orzechowego, np. z TEGO przepisu
  • 2 łyżki masła czekoladowego (opcjonalnie)
Mleko wlewamy do garnuszka i podgrzewamy. Dorzucamy do niego połamaną tabliczkę czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Ściągamy z ognia.

Żółtka miksujemy na puch z cukrem. Powoli dodajemy do nich gorące mleko z czekoladą i energicznie mieszamy, aby żółtko się nie ścięło.

Całość ponownie przelewamy do garnuszka i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia, wlewamy kremówkę, dokładnie mieszamy i po wystudzeniu wkładamy do lodówki do wystudzenia.

Jeżeli posiadamy maszynę do domowego wyrobu lodów, to wlewamy masę do włączonej maszyny, dodajemy masło orzechowe oraz opcjonalnie masło czekoladowe. Dalej kręcimy i czekamy aż lody nabiorą odpowiedniej konsystencji.- Tym razem ponieważ lody zawierały dużo tłuszczy, szybko uzyskały kremową konsystencję.

Jeżeli maszynki nie posiadamy, to przelewamy lody do pojemnika, wkładamy do zamrażarki i mieszamy co 40 min. 3-4 razy, aby rozbić kryształki lodu.

Smacznego czeko-lodo-orzecho maniacy!

27 komentarzy:

  1. W przednim towarzystwie wszystko smakuje jakby lepiej :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają tak pysznie, że można lizać przez monitor :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hihihi właśnie o taki efekt mi chodziło! ;)
      Pozdrowionka!

      Usuń
  3. moze wydaje sie dziwna ale nie pajam miłością do lodów czekoladowych:-P co inne te owocowe;-) choć w dobrym towarzystwie wszystko inaczej smakuje;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, oj tam! W towarzystiwe takich fajnych babek też by Ci posmakowały! ;P

      Usuń
  4. o matko, jakie pyszne! zjadłabym kilka od razu:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mnie gęba cieszyłaby się niezmiernie!

      Usuń
  5. Nie, nie , nie mogę patrzeć bo mam na te lody ogromne chęci:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Zatem do roboty kochana. Nie są trudne do zrobienia,a efekt mocno czekoladowo-obłędny!

      Usuń
  6. O, moja maszynka znów będzie kręcić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A kiedy dodać masła? I czy to drugie to ma być nutella? Czuję, że moi niealergicy pokochają te lody.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patyska, Ty jesteś "Patyśka", czy "Patyska" tak w ogóle? :D
      Ja masło orzechowe i czekoladowe (może być nutella chociaż ja dodałam tańszą wersję- jakieś Scooby Doo :D) dałam podczas kręcenia, żeby w lodach były kawałki jednego i drugiego.

      Usuń
    2. Jam jest patyśka aka patyska :D
      Aaaaa... Bardzo sprytnie... To chyba jutro ukręcę, dzięki Słońce moje!

      Usuń
    3. Zatem zwe Cię od dziś PATYŚKA ;D
      Kręć i daj znac, czy smakowały!

      Usuń
  8. lody czekoladowe - moje ulubione + masło orzechowe?? sama pychota!!! a niee a ja na diecie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty na diecie? Ogarnij się chudzino! Fajna z Ciebie babka, a Ty mi tu o dietach!
      Masło orzechowe wiem, że lubisz- pamiętam jak pisałas o zkaupach w Lidlu :D

      Usuń
  9. Ekstra lody ! i na 1000% pyszne ! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ania je też nie mogę zapomnieć o tych lodach:)
    Twoje wyglądają tak samo pysznie. Mniaaam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mówisz, że wyglądają podobnie? Bardzo mnie to cieszy, choć pwoiem Ci że smak trochę inny. To już nie to samo.... ;)

      Usuń
  11. Połączenie czekoladowo-orzechowe jest jednym z moich ulubionych..:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszota, a wiesz ostatnio gdzieś na blogu podziwiałam waflownicę - ktoś ma taki sprzęt i robi wafle sam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja po prostu uwielbiam masło orzechowe!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. lody dla ochłody :) a czekoladowe tym bardziej !!

    OdpowiedzUsuń
  15. To krakowskie towarzystwo już przebiera nogami żeby znowu się spotkać :) Nie ważne czy przy lodach, pizzy czy ogórkach ;) Ja uwielbiam mocno czekoladowe lody a Twoje tak właśnie wyglądają i daję sobie rękę obciąć, że jeżeli włożyłaś w ich przygotowanie taką pasję co w zjedzenie tych lodów w Krakowie to te są rewelacyjne :*

    OdpowiedzUsuń
  16. Idę do kuchni, jutro będziemy lody jeść:)

    OdpowiedzUsuń

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...