piątek, 29 marca 2013

Różowe jajka marynowane

Patrząc na wszystkie osoby zabiegane, w sklepach wyrywające sobie z rąk białe kiełbasy, butelczyny żurku lub barszczu białego, śmiem twierdzić, że zapewne u Was też zamieszanie...

Dlatego przechodzę od razu do rzeczy i podaje krótką instrukcję/ przepis wykonania bardzo atrakcyjnych jaj. O dziwo tym razem jaj dość niemęskich, bo bardzo intensywnie różowiutkich ;)

 
U mnie:
  • 3 jajka ugotowane na twardo, obrane
  • 2 łyżki majonezu
  • rzeżucha
  • 6 rzodkiewek
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 kieliszki octu winnego
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki gotowego koncentratu na barszcz czerwony z butelki
  • łyżka soli
Do wysokiego naczynia (np. większy słoik lub dzbanek) wlewamy wodę, ocet i tu opcjonalnie: sok z buraków, buraka startego na tarce lub koncentrat barszczu czerwonego. Do tego dorzucamy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia soli.

Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka wkładamy do naczynia z marynatą i pozostawiamy na kilka godzin- u mnie jajka leżały 6 godzin.

Po zamarynowaniu jajka kroimy na pół, układamy na półmisku o dowolnie faszerujemy. U mnie żółtka wymieszane z majonezem i pokrojoną drobno rzodkiewką. Ozdobiłam również rzodkiewką i rzeżuchą. 




Jutro wieczorem nastawiam kolejną partię! 
A Was wyganiam wirtualnie do sklepu po buraki lub barszcz! :)

Wesołych i cudownych Świąt!
Andźka

32 komentarze:

  1. Fajny pomysł na "inne" jajka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez tak myślę. Jajka zrobiły furorę :)

      Usuń
  2. bardzo fajnie się prezentują w tym kolorze buraczkowym, ja uwielbiam buraczki, ale za jajami w wersji na zimno jakoś nie przepadam, kilka dni temu na kolację zrobiłam faszerowane avokado, nie były złe, ale wolę jajka w wersji na ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poważnie? Ja jajka zjem w każdej postaci. Mój mąż nie lubi tylko na miękko :D

      Usuń
    2. a dla mnie jajo na miękko jest numer 1! natomiast faszerowane różnymi rodzajami farszu bardzo mi się podobają, ale jakoś nie lubię ich jeść, no ale to kwestia gustu, jeden lubi to, drugi to ;) przed chwilą zaliczyłam wspaniały zakalec w babce świątecznej, ale już nie mam siły nic z tym dzisiaj zrobić, kaczki w parku bardzo się ucieszą, chętnie zjadają moje nie zbyt udane wypieki :)

      Usuń
    3. Ulcia, ja uwielbiam zakalce! Kaczki będą miały jak w dobrej restauracji :)

      Usuń
    4. Aniu, życzę Tobie i Twoim bliskim miłych, spokojnych i zdrowych Świąt. Pozdrawiam serdecznie :))

      Usuń
  3. no Ty toś dobry wariat jest, ale jaja chciałoby się rzec! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałoby się i można! Jaja na całego! :)

      Usuń
  4. piękny kolorek, jajeczka się zawstydziły;))) Cudownych Świąt dla Ciebie i Twojej Rodziny!!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Buraka puściły, jak nic! Wzajemnie Karmel!

      Usuń
  5. A mają wtedy trochę buraczkowy smak? :)

    Wzajemnie, wesołych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moich nie wyczułam :) Bardziej wyczuwalny jest ostro-kwasny posmak octu.

      Usuń
    2. Aha :) ja octu nie lubię więc u mnie chyba standardowe jajka zagoszczą na stole :) może z jakimś farszem :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    3. Z farszem są bardzo dobre. To Święta jajeczne i jestem pewna, że każdy coś dla siebie znajdzie ;)

      Usuń
  6. Bardzo ciekawy przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? Fajnie wyglądają takie różowe maleństwa. Naturalna ozdoba stołu!

      Usuń
  7. Jaja pierwsza klasa! I z rzodkiewkami, i rzerzuchą... mniam.
    Radosnej Wielkanocy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję Patyska! Wam również wszystkiego dobrego w te Święta!

      Usuń
  8. różowe jajeczka <3 a wyglądają trochę jak cebulki ;p czerwone

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście ciut podobne do cebulek :)
      Dziękuję i wzajemnie!

      Usuń
  9. Aaaa i Wesołych Świąt !!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaja superowe:) Pogodnych i smacznych Świat!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Anula i wzajemnie- spokojnych Świąt!

      Usuń
  11. ale jaja!:) Ania życzę Tobie i całej Twojej rodzinie wesołych, pysznych świąt! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaja sobie robisz Andźka przepiękne :)
    Wszystkiego dobrego ... zdrowych , radosnych , pełnych rodzinnego ciepełka świat Ci życzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaja malowane! :)
      Wzajmnie, samych dobroci!

      Usuń
  13. Ales wymyslila!:) Fajne te jaja i faktycznie takie malo meskie...hehehe:)))
    A skoro juz o jajkach mowa...Wesolych Swiat i smacznego jajka kochana!:)
    Buziale!:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję kachna, Tobie również wesołych Świąt i "poŚwiąt" :)

      Usuń
  14. prawdziwie księżniczkowe!

    OdpowiedzUsuń

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...