piątek, 11 kwietnia 2014

Jaja faszerowane pastą z suszonych pomidorów

Lubię Święta z wielu powodów. Zazwyczaj są to dni wolne od pracy, kiedy spotyka się z rodziną przy stole i na moment zwalnia.

Porównując te najpopularniejsze zawsze wolałam Boże Narodzenie od Wielkanocy i tak zostało mi do dnia dzisiejszego. Aura za oknem jakoś bardziej magiczna jest w zimę- choć biorąc pod uwagę zeszłoroczną Wielkanoc można się trochę pogubić...

Ozdoby choinkowe jakoś też bardziej do mnie przemawiają, a na żółte kuraki z plastikowymi oczami powoli patrzeć nie mogę.

Jest jednak jedna rzecz, która przemawia do mnie bardziej w Wielkanoc- jedzenie! Żurek, biała kiełbasa, mazurki, SERNIKI (my love!), chrzan, ćwikła i jajka. Dużo jajek! Caaaaaaaaałe mnóstwo! Nie wiem, jak to jest, że zawsze na kilka dni przed Wielkanocą kupuję 20-30jaj, a w samą Wielkanoc okazuje się, że jaj i tak brakuje...Jajka znikają z prędkością światła i tak samo było z jajkami faszerowanymi pastą z suszonych pomidorów. Spróbujcie sami!


Składniki na nadzienie dla 3 jaj:
  • żółtka z 3 ugotowanych na twardo jaj
  • garść suszonych pomidorów, u mnie 8 sztuk
  • łyżka majonezu
  • listek, dwa świeżej bazylii lub większa szczypta suszonej
  • sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki prócz soli i pieprzu blendujemy na gładką pastę. Na koniec smakujemy i dodajemy sól i pieprz do smaku. Jeżeli chcecie zniwelować kwaskowaty posmak pomidorów, dodajcie szczyptę cukru.

Wstawcie pastę do lodówki na ok. 10-15min, aby lekko stężała. 

Nałóżcie pastę do szprycy, a następnie wypełnijcie nią połówki jaj. Podawajcie od razu.


Ps. Czy do Was Zajączek tez przychodził i zostawiał prezenty pod poduszką? :)

10 komentarzy:

  1. Wcale się nie dziwię, że te jaja znikają ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja rodzina należy do tych mało wybrednych. U nas wszystko w każdej ilości znika :)

      Usuń
  2. Wyglądają świetnie :) muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były na pewno całkiem inne, nietypowe i baaardzo dobre!

      Usuń
  3. Też chcę coś kombinować z suszonymi pomidorami:-) Wygląda rewelka:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak ma nietypowy- zdecydowanie dla tych, co uwielbiają suszone pomidory!

      Usuń
  4. Fajna propozycja na wielkanocny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne jaja, choć moim faworytem są nadal różowe jaja to i te prezentują się interesująco. W związku nadchodzącymi świętami na pewno skorzystam z tych pomysłów. A poza tym wszystkiego najlepszego dużo zdrowia i ciepłej rodzinnej atmosfery w nadchodzących świątecznych dniach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam te fioletowe. W tym roku widziałam na blogach też żółciutkie, zanurzone w kurkumie :)
      Dziękuję za życzonka, Tobie również najlepszego!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...