poniedziałek, 13 stycznia 2014

Pesto z rukoli z masłem orzechowym

Jak to jest, że wszystkie dania z porem, rzodkiewkami, czy czosnkiem są najsmaczniejsze? Jak to jest, że dla masła czosnkowego, sałatki z porem lub pęczka rzodkiewki możemy odstawić na bok całusy i przytulasy?

Nie wiem czemu tak się dzieje, ale tak właśnie jest. 

Nie wyobrażam sobie grilla bez chleba z masłem czosnkowym, czy lata bez pęczka rzodkiewki w lodówce. Od dziś dodatkowo ciężko mi będzie wyobrazić sobie makaron bez tego pesto. Na szczęście- tak, tak- na szczęście Sebastian nie przepada za rukolą, więc cały słoiczek "intensywnie pachnącego" pesto jest mój! I tylko mój! :D Sasasasasa!


Z podanych poniżej składników wychodzi pesto na 4-5 porcji makaronu.

Składniki:
  • 50g rukoli
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki parmezanu lub sera grana padano
  • sok z połowy cytryny
  • 2 niewielkie ząbki czosnku*
  • 1/3 łyżeczki soli
  • łyżka oliwy
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, robimy zzzziuł, zzzzziuł, zzzzzzzzzziuł i gotowe! Gotowe pesto przelewamy do wyparzonego słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

Gotujemy makaron, odcedzamy i znów wrzucamy do ciepłego garnka. Dodajemy pesto, mieszamy i wykładamy na talerze. Z wierzchu posypujemy dodatkową porcją sera. Możemy również dodać podprażone orzeszki ziemne.


* Z moim pesto zaszalałam i dodałam dwa duże ząbki czosnku. Mimo, że czosnek uwielbiam, to tym razem przesadziłam. Dlatego w przepisie napisałam, aby dodać dwa niewielkie ząbki czosnku, bądź jeden duży. 

22 komentarze:

  1. Ooooo, chcę to pesto, chcę!
    I rzodkiewki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie. Musze kiedys wypróbowac o ile masło orzechowe znowy mi nie zniknie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zniknie, to wrzuć po prostu kilka orzechów prosto do blendera ;) U mnie znów sporo szczęścia- mąż nie przepada też za masłem orzechowym :D

      Usuń
  3. Też nie wiem, ale wiem, że również kocham te wszystkie śmierdziuchy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśliby mi ktoś zadał pytanie, bez czego nie mogłaby się obyć w kuchni... to zdecydowanie powiedziałabym, że bez czosnku :)! Po prostu go uwielbiamy :)! Na pewno Twój przepis na to bardzo zielone pesto wypróbuję.... a tym zzzziuł..... mnie po prostu rozwaliłaś :) !!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak! U mnie czosnek też zajmuje wysokie miejsce. :)

      Usuń
  5. Nie znam masła orzechowego, więc wybiorę opcję z wrzuceniem orzechów prosto do blendera. Kolor jest taki piękny, optymistyczny i zadowala moją tesknotę za wiosną. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam, czy nie mam? Wierzę, że chodziło o to drugie ;) Jeżeli jednak nie jadłaś masła orzechowego, to wrzucasz orzechy do blendera i miksujesz je na masełko- gotowe!

      Usuń
  6. domowe pesto jest najlepsze!:) a kolor boski:)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne!!! zrobię koniecznie! bardzo lubię rukolę i bardzo lubię takie makarony posypane parmezanem, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogłabym chyba makaron jeść z samym parmezanem ;)

      Usuń
  8. z masłem orzechowym? bosko!! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oooo, podział identyczny jak u mnie :) Ale żeby masło orzechowe dodać?? no nie wpadłam na to, nie wpadłam! Dzięki za inspirację :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak szaleć, to szaleć! Rukola ponoć orzechowa, więc masło orzechowe- czemu nie? ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...