niedziela, 7 października 2012

Zupa krem z grzybów leśnych

Wczoraj zebraliśmy, dzisiaj wszamaliśmy :)
Krem z grzybów- pyszny, jesienny... Dodatkiem były grzanki czosnkowe. Trochę przypalone, jednak lepsze takie niż żadne! O nich będzie jutro.


Składniki na krem z grzybów:
  • 3 garście świeżych grzybów
  • podudzie z kurczaka
  • korzeń pietruszki
  • 2 marchwie
  • seler
  • por
  • sól i pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
Najpierw ugotowałam zwykły rosół. Po ok. 25 min. wyciągnęłam podudzie z kurczaka, a wrzuciłam wcześniej lekko podgotowane grzyby. Dolałam do rosołu również wodę z grzybów. Całość gotowałam kolejne 20-25 minut.
Zupę odstawiłam do lekkiego ostygnięcia i po godzinie całość zmiksowałam blenderem.
Krem podałam z odrobiną śmietany i grzankami czosnkowymi. 
Mąż nie marudził :) Czyli zupa się nadaje!

Delektuje się końcem weekendu...


8 komentarzy:

  1. Pyszności!:) uwielbiam grzyby, tylko niestety grzybiarz ze mnie zerowy:P

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczna zupa, oj przydałaby mi się dzisiaj, bo za oknem ponuro i zimno...Może została Ci jeszcze miseczka tej zupy? :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój mąż dzisiaj mi oświadczył, że zupa pyszna, ale nie będzie jej jadł przez tydzień...Tyle jej nagotowałam!!! :) Właśnie przed chwilą część zamroziłam :D

      Usuń
  3. Ale grzybowo.. zjadłabym taką zupkę.. ale jest jedno ALE..
    Nie mam grzybówxD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to czas największy zaplanować sobie spacerek po lesie w najbliższy weekend :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...