niedziela, 21 października 2012

Kurczak faszerowany pomidorami suszonymi i serem mozarella

Dziś kurczak faszerowany!

Ale najpierw....
Ju jakiś czas temu skusiłam się na zakup przypraw firmy Skworcu po przeczytaniu pozytywnych opinii Elficznej np. tu.
Oferta tego sklepu jest na prawdę bogata i zawiera wiele znanych, jak i rzadziej spotykanych przypraw. Zaczęłam zakupy od pieprzu pomarańczowego, kurkumy w korzeniu i pomidorów suszonych, a skończyłam na ponad 10 paczkach przypraw. :) Dodatkowo właściciel firmy, jak dowiedział się, że prowadzę blog dorzucił do paczki kilka ciekawych gratisów...
Co najważniejsze, wszystkie przyprawy nie zawierają glutaminianu sodu.

Na razie wypróbowałam jedynie suszone pomidory i przyprawę o nazwie " Pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim". Ale z pewnością, jak tylko wykorzystam inne przyprawy, napiszę o tym.


Składniki na 2 porcje (dla olbrzymów) :)
Jajko wbijamy do miski i rozmącamy z łyżką Pomidorów z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim.
Kurczaka myjemy, delikatnie rozbijamy, solimy i pieprzymy. Na jednym z brzegów kładziemy 3 pomidory suszone i plaster sera mozarella. Zawijamy i panierujemy w jajku i bułce tartej.
Podsmażamy na rozgrzanym oleju dosłownie minutę z każdej strony. Wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika na 25 minut. Nie zapomnijcie kurczaka przykryć folią, aby nie wysechł.


Mojego kurczaka podałam z ogórkami w zalewie musztardowej.

PS. Znacie Skworcu? Może znacie inne "mniejsze" firmy, które mają w ofercie ciekawe przyprawy?

3 komentarze:

  1. uwielbiam nadziewaną pierś z kurczaka!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie pyszności dzisiaj serwujesz na obiad! fajne te przyprawy, zajrzę do tego sklepiku:)

    OdpowiedzUsuń

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...