piątek, 27 grudnia 2013

Bigos dobry na wszystko!

Święta, święta i po świętach...

Jestem pewna, że na 90% blogów będzie widniało dzisiaj to powiedzonko :) Sebastian od początku naszej znajomości mówił, że Jego babcia już w 1 dzień Świąt to powtarzała. Od 2-3 lat słyszę to w każde Święta, jednak nie z usta babci, a z ust mego małżonka...Jak tradycja, to tradycja!

Mimo objedzenia i zaspokojonych kubkach smakowych polecam przygotowanie tego bigosu. Zwłaszcza na domową imprezę Sylwestrową, albo na Noworocznego kaca! Sycący i aromatyczny, najlepszy kilkakrotnie odgrzewany, zamrażany i rozmrażany. Żaden gość nim nie pogardzi!

Ten bigos przygotował mój tata z Sebastianem. Ja jedynie mieszałam, podjadałam i doprawiałam. W końcu ktoś musiał ocenić ich pracę, nie? :)



Składniki na duży garnek:
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 1kg białej, świeżej kapusty
  • 0,5kg żeberek wieprzowych
  • 0,7kg łopatki wieprzowej
  • 0,7kg wołowiny
  • 340g przecieru pomidorowego
  • garść suszonych grzybów leśnych
  • 5 śliwek suszonych
  • 5 owoców jałowca
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól, pieprz i majeranek do smaku
Suszone grzyby zalewamy w miseczce wrzątkiem i przykrywamy talerzykiem, aby zmiękły.

Mięsa kroimy na mniejsze porcje i podsmażamy do zezłocenia.

Kapustę kiszoną drobno szatkujemy i wkładamy do dużego garnka. Jeżeli jest mocno kiszona, to przelewamy ją wodą. Dodajemy poszatkowaną świeżą kapustę, zalewamy dwoma szklankami wody i dorzucamy podsmażone mięsa.

Pozostawiamy całość na średnim ogniu, aby bigos zaczął "pyrkać".
Dodajemy namoczone grzyby, śliwki, owoce jałowca, liście laurowe oraz ziele angielskie. Bigos gotujemy kilka godzin, aż kapusta zmięknie i zmieni kolor. 

Po około 4 godzinach dodajemy przecier pomidorowy rozmieszany z odrobiną wody i pozostawiamy jeszcze na ogniu przez ok. godzinę. Na koniec dodaję sól i pieprz i majeranek.


Porcję bigosu zjadłam od razu. Resztę przełożyłam do pojemników i zamroziłam. Będzie w sam raz na Nowy Rok!

10 komentarzy:

  1. bigos<3 tu nie trzeba za dużo pisać:D na dobrze zrobiony zawsze się skuszę:D z dużą ilością mięcha:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowy bigos, pyycha... Ale mi narobiłaś ochoty ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. prawie mój przepis :) ja dodaję jeszcze dobrej kiełbasy, a zamiast majeranku trochę kmniku
    pycha! uwielbiam! podobnie robi moja mama i własnie wczoraj przyniosła nam garnuszek
    bigos dobry na wszystko :) zgadza się bez dwóch zdań!
    Najlepsze życzenia Noworoczne dla Ciebie i Twoich bliskich :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas z kiełbasą też czasami bywa. Nie próbowałam jednak wersji z kminkiem, a bardzo go lubię.
      Marcia, dziękuję za życzenia i Wam również wszystkiego najlepszego!

      Usuń
  4. Bigos w każdej postaci, szczególnie o tej porze roku to zdecydowanie coś co bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zimę bigos jest najlepszy, zwłaszcza przemrożony :)

      Usuń
  5. Bigos jest dobry na wszystko! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się! Wam również wszytskiego naj, naj, naj!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...