Mogłabym tak w kółko. Zapewne nie jestem obiektywna jeżeli mowa o sernikach bo sama łapię się na tym, że co sernik, to uważam że jest lepszy.
Nie wiem, który jest ten NAJ, ale mam sentyment do tych babcinych- na kakaowym spodzie z kruszonką, który zawsze robiła babcia Irenka, oraz ten, który robiła moja druga już nieżyjąca babcia. Ten drugi był z ziemniakami i niestety sam przepis odszedł wraz z babcią. W internecie jest wiele przepisów na serniki z dodatkiem gotowanych ziemniaków, ale jakoś nie mam odwagi go upiec. To nie będzie to samo...
Tym razem wykorzystałam przejrzałe banany i resztę masła orzechowego z dna słoika. Jak myślicie, jaki wyszedł sernik? Dla tych, co kochają serniki powiem jedno- WYBORNIE! Taki jest właśnie ten sernik. Wyczuwalny aromat bananów, kawałki orzechów i cudna kremowa konsystencja. Na Wielkanoc chyba go powtórzę. :)
Składniki (na tortownicę o średnicy 22cm)
na spód:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- jajko
- 50g masła
Mąkę razem z cukrem wsypujemy do miski. Dodajemy zimne masło oraz jajko. Zagniatamy na jednolite ciasto i wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- 200g twarogu półtłustego
- 250g sera mascarpone
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżki masła orzechowego
- łyżka cukru pudru
- 3 jajka
Twaróg mielimy lub rozdrabniamy za pomocą blendera. Dodajemy mascarpone oraz zblenderowane na gładko banany. Następnie dodajemy masło orzechowe i jeszcze przed dodaniem jajek smakujemy masę, czy nie jest za słodka. Jeżeli uważacie, że potrzebny jest cukier, to dodajcie łyżkę cukru pudru i na koniec jajka.
Całość miksujemy, wylewamy na przygotowany spód i pieczemy w piekarniku nastawionym na 150 stopni przez ok. 90minut. Sernik zawsze piekę w kąpieli wodnej lub pod przykryciem folii aluminiowej.
Podajemy sernik mocno schłodzony- najlepiej po całonocnym chłodzeniu w lodówce.
wygląda idealnie na pewno jest pyszny! pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńKarmel, żebyś wiedziała! Zjadłam ponad 3/4 sernika sama :D
Usuńmuszę wypróbować sernik z bananami :)
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńKusisz i kusisz:)
OdpowiedzUsuńCzasami trzeba ;)
UsuńAle ma konsystencję! Takie serniki właśnie uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki bananom i mascarpone jest wyjątkowo mazisty. Pyszny!
UsuńPominęłaś rozmiar tortownicy :).. a sernik, no cóż :)..:).
OdpowiedzUsuńJuż się poprawiłam ;)
Usuńkusisz tymi sernikami, wszystkie które proponujesz wyglądają obłędnie, robisz jakąś specjalizację sernikową ?? :) dla mnie jesteś sernikową specjalistką już teraz ! pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJakoś tak wyszło ze akurat te ciasta do mnie najbardziej przemawiają ;)
UsuńWygląda zacnie i bardzo apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńDziękuje za miłe słowa w imieniu bananowej pyszności :)
UsuńCudowny :)
OdpowiedzUsuńTakie połączenie musi smakować rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe kocham, serniki zresztą też, więc jestem zachwycony :D
OdpowiedzUsuńzniknęłaś na dłużej niż ja... co u Ciebie? mam nadzieję gotujesz i pieczesz nadal tak smakowicie :) pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com
Pięknie wygląda
OdpowiedzUsuńMatko, jak to ładnie wygląda! Ja ostatnio gotuję z www.kcalmar.com... fit, zdrowo.... zaczyna mi się nudzić Taki serniczek by urozmaicił jadłospis:P
OdpowiedzUsuńŁadny blog. Serio. Zostawiam Ci linka do artykułu jak zdobywać łatwo linki do swojego bloga. Z jednej strony go pozycjonując a z drugiej budując realną widoczność. Proszę nie usuwaj go nawet jeśli moderujesz swój kanał jeśli się Tobie mój poradnik nie przyda może jakiemuś innemu blogerowi. A sporo jak Ty nad tym wpisem się napracowałem nad stworzeniem tego poradnika. Z góry dziękuję. A jak się spodoba zostaw mi komentarz.
OdpowiedzUsuńdarmowe linki do bloga