niedziela, 27 lipca 2014

Jagodzianki z cynamonową kruszonką

Odkąd pamiętam przestrzegałam się przed obchodzeniem imienin. Będąc dzieckiem zawsze dziwiłam się dlaczego razem z bratem i kuzynostwem jedliśmy tort na urodziny, a pozostała część rodzina świętowała wyłącznie imieniny.

W końcu po kilku latach dowiedziałam się, że imieniny ponoć powinno się obchodzić od 18stych urodzin- co za sprzeczność! Obchodzenie imienin jest bardziej na miejscu, a tort w urodziny w moim wieku to "faux pas"....

Od dwóch lat nie przykładam uwagi zarówno do urodzin, jak i imienin, choć trzeba przyznać, że wszystkie Anki choć nawet chciałyby o imieninach zapomnieć, to otoczenie im nie pozwoli ;) O imieninach Anny wie sporo osób no i są tylko raz w roku. Teraz już "nie walczę" z imieninami i cieszę się wspólnymi chwilami z rodziną oraz okazją do zjedzenie świeżo upieczonych jagodziANEK!



Składniki na 10 dużych jagodzianek:
rozczyn:
  • 30g świeżych drożdży
  • szklanka mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki
ciasto właściwe:
  • rozczyn
  • 0,5kg mąki pszennej
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • jajko
farsz:
  • 0,5l jagód
cynamonowa kruszonka:
  • 50g schłodzonego masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu
+
  • rozbełtane jajko do posmarowania jagodzianek
  • 6 łyżek cukru pudru i łyżka wody do lukru
Mleko podgrzać w rondelku, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Następnie wkruszyć drożdże, wsypać dwie łyżki mąki i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min.
Do miski przesiać mąkę, dodać pracujący rozczyn i jajko. W tym samym rondelku rozpuścić masło i dodać do ciasta. Wyrabiać, aż ciasto będzie jednolite. Ciasto powinno lekko kleić się do rąk. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkowujemy i wykrawamy większe prostokąty. Do każdego nasypujemy porcję jagód, składamy na pół i formujemy, zlepiamy i brzegi i formujemy podłużną bułkę.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. 
 
Składniki na kruszonkę wsypujemy do miski i kroimy nożem, później przecieramy w palcach aby powstała ładna kruszonka.

Jagodzianki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy porcją kruszonki. Pieczemy ok. 12 minut do zrumienienia.

Studzimy na kratce i przestudzone polewamy lukrem.


Najlepszego Anki!

18 komentarzy:

  1. o rety ale dawno mnie nie było! :) a tu takie pyszności - nie wiem czemu, ale jagodzianki kojarzą mi się z wakacjami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, ale Ci zazdroszczę:))) Ja w tym roku niestety nie zdążyłam wybrać się na jagody:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic straconego! Polecam wybrać się na rynek :D

      Usuń
  3. Mniam! Ania to dla mnie najładniejsze imię dla dziewczynki, kiedyś planowałam je dla swojej córeczki, mamą nie będę, bo tak wyszło, ale zawsze będzie to dla mnie najładniejsze imię. Pozdrowienia Ania i dużo najlepszych chwil :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ulcia, Anna to rzeczywiście imię, na które nigdy nie narzekałam choć miałam ponoć nosić imię Aleksandra...Życie się różnie układa, sama coś o tym wiem. Ściskam Cię ciepło!

      Usuń
  4. heh skąd ja to znam :D nasze imię jest tak fajne, że nikt nawet o imieninach nie da nam zapomnieć :P
    Wszystkiego najlepszego imienniczko :D A przy okazji mamy dzień do rozpusty skoro każdy pamięta to i słodkie jest :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anulla, spóźnione ale szczere! W sumie życzenia można słać cały rok- zatem najlepszego Ania!

      Usuń
  5. Tak jest! Wszystkie Anki wiedza coś na ten temat :) A jagodzianki cud, miód :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkie Anki to fajne dziewczyny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne jagodzianki! ; )
    Wyglądają bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  8. ooo ślinię się, uwielbiam, boskie!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Aą sama ręka wyciaga sie po takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie jagodzianki sama bym ponownie połknęła ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...