wtorek, 15 stycznia 2013

Coś na ząb

Bez zbędnego wstępu i wyszukanej nazwy- Trójkąty z ciasta francuskiego z mięsem. Ot co! Dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Chciałam wziąć do pracy, ale już zabrakło...




Składniki na 8 sztuk:
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 250g szynki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • średnia cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • jajko
  • łyżka oliwy
Mięso razem z marchewką i pietruszką gotujemy do miękkości. Następnie mielimy przez maszynkę i doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę drobno szatkujemy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy do mięsa.
Płat ciasta francuskiego dzielimy na 8 kwadratów i nakładamy po łyżce mięsa na środek. Brzegi ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i sklejamy w trójkąt.
Trójkąty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch również smarujemy  jajkiem.
Pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 min do zrumienienia.



Korci, aby zjeść od razu po wyciągnięciu z piekarnika, ale UWAGA: mięso będzie baaaaardzo gorące! Dmuchajcie i chuchajcie, aby się nie oparzyć w język- nie ma nic gorszego ;)

16 komentarzy:

  1. znaczy, że co, że sparzyłaś się mocno :)))))))), ale fajnie, ja to rozumiem, bardzooo często podjadam jeszcze gorące :)) trójkąty b. apetyczne, szczególnie mięsko :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ania, ja oczywiście nie cieszę się, że się poparzyłaś, tylko tak fajnie o tym napisałaś, temu tak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to mięso na zdjęciach wygląda świetnie ... ja z farszem mięsnym robiłam czasem knysze z ciasta drożdżowego z tego ciasta http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/search/label/Knysze%20z%20kapust%C4%85
    było pycha, ale na szybko z francuskim pomysł kupuję ... i masz rację na zimno i ciepło jest bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Knysze widziałam- obserwują na bieżąco :P Fajne kulaski, może zrobię przy kolejnym zakupie ciasta ;)

      Usuń
  4. Pychota!:) Robie bardzo czesto francuskie rogaliki ale zazwyczaj uzywam nadzienia "na szybko" np. ze zmiksowanej szynki z serem ricotta lub z serem plesniowym i orzechami. A Ty mi tu podjezdzasz z takim cudenkiem???
    Do wyprobowania! Absolutnie!:)
    Sciskam Cie mocno!:*

    p.s. a moze by tak do czerwonego barszczyku zamiast pracochlonnych krokietow...? Hmmmm...;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kachna, Ty to zawsze wiesz jak przysłodzić! Ale szczerze, to propozycja na nadzienie z Twojego komentarza już do mnie przemawia!
      Odnośnie krokietów- pracochłonne to fakt, ale są warte poświęcenia mimo wszystko!

      Usuń
  5. świetnie przygotowane, w sam raz do przegryzienia:) i wcale się nie dziwię, że Ci już do pracy zabrakło;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie- pozostało jedynie miłe wspomnienie i ślina w kąciku ust :D

      Usuń
  6. cudowne! oj tak, wiem jak one uzależniają i jak ciężko uchować coś do pracy/szkoły:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie Anulla Ty wiesz chyba najlepiej- u Ciebie często goszczą takie przekąski. Tak się zastanawiałam, czy trafię w Twoje kubki smakowe :)

      Usuń
  7. genialne, bo proste i coś co lubię, bo sama korzystam z francuskiego...prawie, że non stop;)

    OdpowiedzUsuń
  8. No to musiały być pyszne skoro zabrakło do pracy:) I się wcale nie dziwię, już samych wyglądem zachęcają do jedzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. O, coś dla mnie! Lubię małe i chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda bardzo fajnie, domyślam się że tak też smakuje :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...